Meest winstgevende gewas

Ierse akkerbouwers willen herleving suikerindustrie

23 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Ierse bietentelers zien de afschaffing van de Europese suikerregulering dit jaar oktober als een reden om de suikerindustrie nieuw leven in te blazen. Onlangs heeft ook de Ierse agrarische jongerenorganisatie Macra na Feirme zich achter het initiatief geschaard.

Volgens de jongeren herstelt de teelt van suikerbieten de economische levensvatbaarheid van akkerbouwbedrijven en draagt het ook bij aan werkgelegenheid in de agribusiness vanwege de bietencampagne. De telers, verenigt in Beet Ireland, stellen dat de biet naast een perfect rotatiegewas het meest winstgevende akkerbouwgewas is.

Suikerbiet meest winstgevende akkerbouwgewas

In 2006 sloot de laatste suikerfabriek van het land waar op dat moment 7.300 telers aan verbonden waren en 300 fabrieksmedewerkers. De productie van suiker had destijds een waarde voor telers van 150 miljoen euro.

Om echt voortgang te boeken in het herstel van de suikerproductie in Ierland zijn echter een commerciele partij en investeerders nodig. Het ministerie onderzoekt de mogelijkheid voor de bouw van een nieuwe suiker/bio-ethanol locatie. Afhankelijk van het type faciliteit is er een kapitaal nodig tussen de 250 en 400 miljoen euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden