Bietenteelt

suikerbieten bietenzaaien Agrifoto

Analyse Suikerbieten

Bietenteelt in heel Europa minder interessant

Er worden dit jaar minder suikerbieten gezaaid in de Europese Unie. Dat denkt het suikercomité dat maandelijks in Brussel over de suikersector vergaderd. De prijzen mogen dan zijn toegenomen, dat beweegt telers niet om meer bieten te verbouwen. Kan de prijs nog een verdere stap maken en het tij keren in de suikerbietensector?
6 April 2022
Cosun

Achtergrond Poll suikerbieten

Heeft Cosun en de bietenteelt het vertrouwen?

De verwachtingen waren voorafgaand aan bekendmaking van de bietenprijs voor 2021 hooggespannen. Misschien wel te hoog. Er klonk dan ook een teleurstellend geluid onder telers. Ook het tegenvallend financieel resultaat van Royal Cosun stemt niet tevreden. Het bedrijf presenteerde een nieuwe strategie die het saldo structureel op moet krikken, maar is dat voldoende?
18 Februari 2022
voorjaar Agrifoto grondbewerking Zaaibedbereiding

Nieuws Akkerbouw

Zaaibedbereiding is dit voorjaar genieten

Het maken van een fijn zaaibed voor suikerbieten, uien of andere gewassen kost dit voorjaar weinig moeite. Akkerbouwers zijn inmiddels massaal het land op gegaan. Zonder stress komen de gewassen in de grond.
29 Maart 2021
droogte suikerbieten

Achtergrond Bieten

Cosun denkt na bietenblad ook aan eiwitketen

Vroeger werd het bietenblad en de koppen vaak als veevoer gebruikt maar nu blijft het meestal achter op het land na de oogst. Daar komt mogelijk verandering in. Cosun verkent namelijk de mogelijkheden om uit bietenblad hoogwaardig eiwit en energie te winnen. Dat past in de strategie om alle reststromen maximaal te verwaarden.
16 Februari 2021
suikerbieten suiker bietenhoop bietenbewaring

Nieuws Suiker

Deze 3 zaken hebben hun impact op suikerbietenteelt

Rabobank heeft 3 trends benoemd die een blijvende impact hebben op de Nederlandse suikerbietenteelt.
23 December 2020
suikerbieten

Inside Suikerbieten

Verschuivingen in teelt starten LLB-handel

Akkerbouwers die met hun bouwplan aan het schuiven zijn zorgen ervoor dat de handel in ledenleveringsbewijzen (LLB's) van Cosun Beet Company loskomt. Niet alleen is er aanbod in de markt te bespeuren, ook zijn er telers die hun areaal wel uit willen breiden. Over welke regio's en prijzen praten we?
16 November 2020
Cosun Dirk de Lugt

Nieuws Neonics

De Lugt: 'Neonics-dossier bieten moet terug op tafel'

Nu de Franse minister van Landbouw bekend heeft gemaakt bietentelers derogatie te verlenen voor het gebruik van gecoat zaaizaad met neonicotinoïden, moet landbouwminister Carola Schouten het neonics-dossier in Nederland opnieuw bekijken. 'Een oneerlijk speelveld ligt op de loer', zo meldt Dirk de Lugt, de voorzitter van Royal Cosun.
7 Augustus 2020
suikerbieten Agrifoto2

Inside Suikermarkt

Europese suikerbietenteelt blijft krimpen

Ook dit jaar is de teelt van suikerbieten in Europa afgenomen. Van de 3 grote suikerproducenten in de Europese Unie leveren er 2 opnieuw fors in. Dit is het resultaat van een eerder ingezette strategie om de productiecapaciteit te laten krimpen.
3 Augustus 2020

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief