Steun Europarlement

Mengen vanggewas niet langer verplicht

3 Mei 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Boeren zijn niet langer verplicht om minimaal 2 vanggewassen te mengen bij hun ecologische aandachtsgebieden. De Europarlementscommissie voor landbouw steunt de motie van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Bladrammenas en gele mosterd worden aan de lijst toegevoegd.

Sinds de laatste hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zijn boeren verplicht om 5 procent van hun bouwgrond als ecologisch aandachtsgebied aan te wijzen. Dat is nodig om te voldoen aan de vergroeningseisen en zo aanspraak te maken op hun subsidie.

Groenbemester en gele mosterd worden aan de lijst toegevoegd

Verplichting draagt niet bij aan het doel
Één van de eisen in het vergroeningspakket is dat een mengsel van minimaal 2 vanggewassen wordt gezaaid. Volgens Schreijer-Pierik draagt deze verplichting niet bij aan het voornaamste doel van de maatregel. Dat is namelijk het creëren van bodembedekking. Het schrappen van de maatregelen moet volgens de Europarlementariër de kosten verlagen en het bureaucratische gehalte van de vergroeningsmaatregelen reduceren. De verplichting vormt volgens haar louter een obstakel.

Als het aan de Europarlementscommissie voor landbouw ligt, wordt de lijst van optionele teelten met bladrammenas en gele mosterd uitgebreid. Zo kan de verplichting voor een groenbemestermengsel worden omzeild. Deze 2 groenbemestersoorten worden veel gebruikt en vormen dus geen nieuw probleem. Het Europees Parlement moet de eis nog wel goedkeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 4 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10874361/mengen-vanggewas-niet-langer-verplicht][/url]
wat heb je aan zo'n overwinning als juist het zaaien van een soortenmengsel een antwoord kan zijn op het voorkomen van ziekten en plagen uit de grond? Bedekking van de bodem is slechts 1 doel van de teelt van groenbemestingsgewassen. Weet veehoudster Pierik veel.
Laat de EU zich nou eens niet blijven bemoeien met landbouwtechnische zaken. Laat ze juist waar de EU wel een bijdrage in het kader van rechtvaardigheid, mevrouw Pierik, richten op de marktmacht van de handel en retail vwb een geode prijs voor landbouwproducten.
Maar nee, daar waagt de EU zich (voorlopig) wegens gralen als vrije markt, vrij verkeer van mensen en goederen, onbeperkte handelsmogelijkheden en verbod om mededinging te beperken, niet aan.
Jk 4 Mei 2017
Er staat niet dat je niet meer mag mengen, wat is het probleem?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden