Britse akkerbouwers hebben dit voorjaar fors meer gerst ingezaaid op hun bedrijf. Dat gaat met name ten koste van de oppervlakte koolzaad. Deze problematische teelt komt op het laagste niveau sinds 2004. Ook tarwe moet inleveren.
Zomergerst is de grote winnaar en koolzaad de grote verliezer in de graanarealen van het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit areaalcijfers van overheidsdienst AHDB. Voor wintergerst is minder interesse, maar het areaal blijft significant. Lage tarweprijzen hebben hun effect gehad op de plannen van akkerbouwers.
Prijs drukt op tarweareaal
Met 1,76 miljoen hectare is tarwe het grootste graangewas op het Britse eiland. Het houdt wel een daling van 3% in ten opzichte van 2016. Dit is vooral te wijten aan akkerbouwers in Oost-Engeland, die minder hebben ingezaaid om zo van het duistprobleem af te komen. Daarvoor zijn radicale veranderingen in het bouwplan vereist. Hierdoor is een verschuiving van winter- naar zomergranen merkbaar.
Bij het maken van de planning voor oogst 2017 stonden de tarweprijzen op een zeer laag niveau. De interesse in tarwe stond onder druk. Het totaal geoogste volume tarwe moet dit jaar hoger uitkomen, dan in 2016, om de Britse voorraden voldoende aan te vullen. In 2016 en in 2017 is namelijk meer uitgevoerd. Ook de areaaldaling helpt niet mee.
Gevolgen van droge herfst
Het areaal koolzaad laat de vijfde daling op rij zien. De totale oppervlakte van 553.000 hectare is het laagste cijfer sinds 2004. Het zijn wederom de akkerbouwers in het oosten die flink minder koolzaad telen. De gevolgen van een zeer droge herfst in 2016 en problemen met de koolzaadglanskever, waartegen nauwelijks middelen voorhanden zijn. In het westen en noordwesten van Engeland is juist meer koolzaad gezaaid, waardoor de daling enigszins een halt wordt toegeroepen.
Interesse in voorjaarsgranen
Een zomergerst areaal van 725.000 hectare betekent een plus van 9% bovenop 2016. De derde stijging op rij. Het gewas is in trek bij boeren, omdat duist goed kan worden bestreden, en omdat veel koolzaad het in de herfst liet afweten. Dit areaal is met gerst ingevuld. Met 428.000 hectare blijft het areaal wintergerst stabiel. De grootste plus is voor haver; 14%. Schotland telt het grootste areaal sinds 1989 en Engeland sinds 2003. Daarmee lift zomerhaver mee in de interesse naar voorjaarsgranen. Schotse boeren hebben vooral tarwe voor haver ingeruild.
Opbrengsten wisselend
De graanoogst is momenteel in volle gang in het Verenigd Koninkrijk. De meeste wintergerst is geoogst. Akkerbouwers zijn bezig in het koolzaad en met tarwe staat op het punt te starten. Door het gortdroge voorjaar, voornamelijk in Oost-Engeland, is de oogst historisch vroeg. Op lichte grond liggen de opbrengsten fors lager. Gerst komt niet verder dan 6 ton per hectare. Granen hebben zwaar te lijden gehad onder extreem hoge temperaturen in juni. De zware kleigronden presteren juist goed. Gerst levert hier wel de gebruikelijke opbrengst van 9 ton per hectare of meer.
De tarwemarkt oogst momenteel vriendelijker dan vorig jaar rond deze tijd het geval was. Britse boeren hebben er weer zin in. In de eerste 6 maanden van dit jaar werden 14% meer nieuwe trekkers verkocht dan vorig jaar het geval was.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.