Inside: Granen & Grondstof

Week 36: Russische exportmachine kraakt en piept

4 September 2017 - Niels van der Boom

De recordhoge graanoogst in Rusland stelt het exportapparaat flink op de proef. Die kraakt en piept aan alle kanten. Welke effecten heeft dat op de markt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Experts spraken al eerder hun verwachting uit dat Rusland weleens de grootste tarwe-exporteur ter wereld zou kunnen worden in marktjaar 2017-2018. De exportmachine heeft echter grote moeite om het recordvolume tarwe weg te werken. Dat schrijft het International Grains Council (IGC) in hun meest recente prognose.

5

miljoen ton

minder tarwe-export door gebrek aan logistiek

Toch een record
De export stokt momenteel op het Russische spoor en in de havens, waardoor niet de hoeveelheden geëxporteerd kunnen worden waar het land op hoopte. Marktanalisten verwachten daarom dat niet 35 maar 30 miljoen ton tarwe in 2017-2018 uitgevoerd gaat worden. Lukt het om die 30 miljoen te halen, dan heeft het land nog steeds een record te pakken.

Het IGC becijfert de totale tarweoogst op 32,1 miljoen ton, een verhoging van 2,1 miljoen ton ten opzichte van de juliprognose. Ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar ligt het niveau 4 miljoen ton hoger.

Problemen in kaart brengen
Het Russische ministerie van Landbouw erkent dat de export stokt. Half augustus is hier al over vergaderd. Daarom is een groep van experts samengesteld die gezamenlijk de logistieke problemen in kaart moeten brengen om actie te kunnen ondernemen. In dit team zijn vertegenwoordigers van het landbouwministerie, de graanexportsector en inspectiedienst Rosselkhoznadzor verenigd.

De Europese export wordt onder druk gezet

Verschuivingen in top 3
De Russische megaoogst drukt op de verwachtingen voor de EU-export. Het IGC is daarom pessimistischer ingesteld dan vorige maand. Het totale exportvolume is met 900.000 ton naar beneden bijgesteld, tot 29,9 miljoen ton tarwe. Dit betekent nog altijd een verhoging van 1,6 miljoen ton, ten opzichte van vorig jaar. De EU komt daarmee op een tweede plaats in de wereldexportlijst, gevolgd door de VS met 26,5 miljoen ton.

Gedurende seizoen 2016-2017 was de VS de leider met 28,7 miljoen ton. In zijn totaliteit raamt het IGC de internationale tarwehandel op 172 miljoen ton. Dat is een verlaging van 3 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar. Een fors hogere Russische oogst brengt daar geen verandering in.

Oogst niet afgerond
De verwachtingen mogen goed zijn, maar niet alle Russische tarwe ligt achter de planken. Eind augustus was volgens het landbouwministerie 62 miljoen ton winter- en zomertarwe geoogst, 4 miljoen ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De IGC-experts in Londen verwachten een totaal volume van 80 miljoen ton, 7,5 miljoen ton boven vorig jaar. De recordoogst is vooral aan een hogere opbrengst per hectare te wijten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden