15 ton suiker per hectare

Zet de bietenoogst een nieuw record neer?

13 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Blijft de wortel- en suikeropbrengst van de Nederlandse suikerbieten zich gunstig ontwikkelen, dan wordt dit jaar gemiddeld meer dan 15 ton suiker per hectare geoogst. Dat betekent dat recordjaar 2014 mogelijk wordt overtroffen. De prognose voor de wortelopbrengst is verhoogd naar 90 ton per hectare.

De agrarische dienst van Suiker Unie heeft de verwachtingen naar boven bijgesteld. De laatste cijfers komen uit op ruim 90 ton per hectare bieten. Hierdoor loopt het verladen van de suikerbieten vertraging op. Bij iedere teler liggen meer bieten dan gepland. Problemen bij de verwerking zijn inmiddels opgelost.

Bietenoogst 2017 verslaat mogelijk recordjaar 2014

Nieuw record voor suikeropbrengst
Bij een suikerpercentage van gemiddeld 16,8% komt de suikeropbrengst per hectare boven de 15 ton uit. Het huidige record stamt uit 2014, toen lag de suikeropbrengst op 15 ton per hectare. In de afgelopen week bedroeg het gemiddeld suikerpercentage 16,6% bij 10,5% tarra.

Campagne verlengt door storingen
Door de vele regen stagneert het rooien van de bieten. Toch is er voldoende voorraad om door te gaan met verladen en verwerken. De weersverwachtingen zijn gunstig, waardoor het rooien waarschijnlijk weer snel op gang komt.

Zowel de fabriek in Dinteloord als in Vierverlaten hebben met storingen te kampen gehad. In Noord-Brabant aan de start van het seizoen en vorige week in Groningen. De campagne wordt hierdoor met enkele dagen verlengd. Inmiddels draaien beide locaties weer op volle capaciteit. Per dag wordt ruim 56.000 ton bieten verwerkt.

Tarrapercentages stabiel
Van de Groninger klei en het noorden van Overijssel komen momenteel de zoetste bieten, met een gehalte van 17,2%. Het Gronings veengebied is de enige andere regio met een gehalte van 17% of hgoer. De tarrapercentages wijzigen nauwelijks. Het is de hele campagne al relatief nat. Zoals verwacht mag worden scoren de zware kleigronden de hoogste percentages.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden