Inside: Granen & Grondstof

Russen azen op Braziliaanse tarwebehoefte

23 Januari 2018 - Niels van der Boom

De Russische fytosanitaire dienst Rosselkhoznadzor grijpt de Duitse Grüne Woche aan om de banden met het Braziliaanse ministerie van Landbouw aan te trekken. De dienst ziet kansen voor het exporteren van tarwe naar Brazilië.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De reden dat de dienst betrokken is bij gesprekken met de Braziliaanse minister van Landbouw (Luis Eduardo Pacifici Rangel) heeft te maken met meerdere eisen waar Rusland aan moet voldoen. Zo heeft Rosselkhoznadzor hun fytosanitaire eisen laten zien en is door de Brazilianen een lijst opgesteld met meelfabrieken die de tarwe in quarantaine kunnen ontvangen, om zodoende verspreiding van onkruidzaden te voorkomen. Dat meldt de fytosanitaire dienst.

Lijst met geschikte bedrijven neemt waarschijnlijk toe

Verontreiniging
Rosselkhoznadzor en het Braziliaanse ministerie startte vorig jaar al een gezamenlijk project voor tarwe-export naar Zuid-Amerika. Brazilië heeft 9 opslag- en verwerkingslocaties die Russische tarwe direct in ontvangst mogen nemen. Naar verwachting neemt die lijst met geschikte bedrijven snel toe. Aangezien de tarwe direct wordt verwerkt, op dezelfde locatie, is een lichte verontreiniging met onkruidzaden toegestaan. Een belangrijk argument voor Rusland.

Sceptische reactie
Brazilië importeert jaarlijks zo’n 7 miljoen ton tarwe. Daarmee is het de grootste wereldwijde importeur. Het overgrote deel is afkomstig van buurland Argentinië. Analisten zijn enigszins sceptisch over de plannen. Russische tarwe mag dan wereldwijde het goedkoopste zijn, het is onderaan de streep financieel gunstiger om tarwe uit Argentinië te halen.

Onder de Mercosur-afspraken is de import van tarwe vanuit Argentinië niet belast. Bovendien liggen de transportkosten fors lager. Ook de Verenigde Staten vormen een concurrent, wat betreft de prijs. Russische tarwe heeft met een importtaks van 10% te maken. De Brazilianen zouden vooral interesse hebben in de Russische tarwe, omdat (naast een lage prijs) de kwaliteit hoger ligt ten opzichte van tarwe uit Argentinië.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden