Van de VS naar China

Blockchain succesvol getest met soja-transactie

24 Januari 2018 - Anne Jan Doorn

Voor het eerst is een op blockchain gebaseerd platform gebruikt tijdens een transactie van sojabonen. Dat melden ABN Amro en ING. Hoe werkt het nieuwe blockchainsysteem: Easy Trading Connect (ETC) in de praktijk?

Verschillende banken, waaronder ABN Amro en ING, hebben een blockchainplatform ontwikkeld. Het nieuwe ETC-systeem is opgezet om grondstoffentransacties te digitaliseren. In de complexe en strenge ketendocumentatie, welke gebruikelijk is in de landbouwsector, kan deze technologie nuttig zijn.

Met blockchain worden transacties betrouwbaarder 

Volledig geautomatiseerde transacties
Blockchain houdt in in dat alle benodigde documenten, die nodig zijn tijdens een transactie, volledig geautomatiseerd worden verwerkt. Een blockchain maakt mogelijk dat 2 partijen, die elkaar niet kennen, zonder tussenkomst van een derde partij een betrouwbare transactie aangaan. De controle wordt gedaan door alle betrokken partijen. In het geval van ETC-systeem wordt er alleen gecontroleerd door de banken.

Volgens kenners functioneert het systeem als een soort digitaal grootboek. ABN Amro zegt dat blockchain in de toekomst de basis kan vormen voor snellere en goedkopere banktransacties. 

Getest met soja
Het ETC-systeem is recent voor het eerst in de praktijk getest. Dit was tijdens een transactie van sojabonen vanuit de Verenigde Staten (VS) naar China. Alle benodigde documenten, zoals fytosanitaire certificaten en kredietbrieven, werden door het systeem verwerkt. Volgens ABN Amro werd zodoende veel papierwerk voorkomen, waardoor het proces versnelde.

Klik hier voor een animatie-video. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden