Voor sojabonen

China onderzoekt invoerheffing tegen VS

11 Februari 2018

China bestudeert de mogelijkheid om een invoerheffing in te stellen voor soja uit de Verenigde Staten (VS). Dit als reactie op de invoerheffingen die de VS afgelopen maand stelde op zonnepanelen en wasmachines uit China.

Het Chinese ministerie van Handel onderzoekt sinds januari welke invloed een invoerheffing tegen de VS kan hebben. Het zou dan voornamelijk gaan om anti-dumpingmaatregelem en anti-subsidiemaatregelen. Hiermee lopen de spanningen tussen ‘s werelds grootste economieën op, met commodity’s als inzet. China heeft voor sorghum al invoerheffingen ingesteld, maar de invloed van een invoerheffing op soja zou veel groter zijn.

China grootste sojaklant
De invloed van een dergelijke invoerheffing kan groot zijn, omdat China verreweg de grootste soja-importeur is. Het land importeerde 97 miljoen ton soja. Dat dit veel is blijkt uit de 14 miljoen ton die de Europese Unie (EU) importeert. China’s sojabonenimport is gegroeid tot een record, omdat er grote schaalvergrotingen van de veehouderij in het land zijn.

Op de beurs in Chicago (CBoT) was weinig verandering in de prijs van sojabonen te zien. Na een kleine daling op woensdag 7 februari steeg de prijs vrijdag 9 februari weer naar €362 per ton.De sojabonenprijs steeg naar €362 per ton.

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Recordbrekende termijnmarkt van tarwe

Dossier Tarwe

Recordbrekende termijnmarkt van tarwe

Graanvoorraad valt kleiner uit in Wasde-rapport

Inside Granen & Grondstof

Graanvoorraad valt kleiner uit in Wasde-rapport

Meer maïs en soja, terwijl tarwevoorraad krimpt

Inside Granen en grondstof

Meer maïs en soja, terwijl tarwevoorraad krimpt

Belgische sojaveredelaar heeft wind in de zeilen

Nieuws Granen & Grondstof

Belgische sojaveredelaar heeft wind in de zeilen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief