Inside: Granen & Grondstof

Granenmarkt sterk beïnvloed door weer

8 April 2018

De bewegingen op de granenmarkt kenmerken zich door reacties op signalen uit de markt. Zo zagen we dat de graanprijzen zich door het koude winterweer naar boven hebben geworsteld, maar dat deze beweging (door het stijgen van de temperatuur) weer is getemperd en uiteindelijk werd omgebogen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De droogte in de Amerikaanse Plains zorgde opnieuw voor spanning. Hoewel er regen is voorspeld, lijkt deze niet op de gewenste plaatsen te vallen. Analisten houden daardoor angst: mocht de regen wel komen, valt deze dan niet te laat? Dat zou betekenen dat de schade niet meer zou kunnen herstellen.

Het International Grains Council verwacht dat de wereldtarweoogst in seizoen 2018/2019 gaat dalen; met 17 miljoen ton tot 741 miljoen ton. Desondanks lijkt de mondiale tarwemarkt deze informatie nog niet te vertalen in een stijging van de tarweprijs.

Rusland
De Russische wintergranen verkeren overigens in een goede conditie, voornamelijk doordat er voldoende sneeuw is gevallen. Hierdoor is de schade, door uitvriezing, binnen de grenzen gehouden. Slechts 3% tot 5% van het areaal wintertarwe zou volgens analisten in een slechte staat verkeren.

Daardoor lijkt voor Rusland komend seizoen weer belangrijke rol weggelegd als mondiale graanexporteur. Het Russische ministerie gaat nu al uit van een graanexport van 52 miljoen ton (waarvan 37 miljoen ton tarwe), een stijging van circa 40%.

Tarwevoorraad in China
Er zijn zorgen om de wereldtarwevoorraden; niet vanwege de volumes, maar wel om wie die volumes in handen heeft. Zo zou China de hand hebben in 50% van de tarwevoorraad, 40% van de maïsvoorraad en 20% van de sojabonenvoorraad. Dergelijke hoeveelheden kunnen de handel beïnvloeden en de granenmarkten dictaten opleggen.

Dit artikel is onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Akkerbouw Pro, waarin onder meer ook aandacht is voor de aardappelmarkt, de rentemarkt en de uienmarkt. Klik hier om het Trendrapport te lezen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden