Spoorwegen op slot

Staking legt Franse graanlogistiek plat

14 April 2018 - Redactie Boerenbusiness

De grote spoorwegstaking in Frankrijk, die maar liefst 3 maanden moet gaan duren, zorgt voor chaos bij het transport van graan. De druk op de Franse granenmarkt loopt op.

Met nog maar 2,5 maand te gaan tot het einde van het seizoen, zou de helft van al het graan in het land al weg moeten zijn. Zo ver is het nog lang niet. Vakbonden willen dat medewerkers van de spoorwegen elke 5 dagen 2 dagen lang het werk neerleggen uit protest tegen hervormingsplannen van de Franse president Macron. Dit heeft grote gevolgen voor de granenmarkt doordat veel transport in Frankrijk per trein gaat.

Tientallen miljoenen euro schade

Chaos
De Franse coöperatie Axereal spreekt over 3.000 treinen per jaar, die al 12 tot 18 maanden van tevoren ingepland worden. Dit wordt volledig in de war geschopt en levert de markt tientallen miljoenen euro's schade op volgens de Franse coöperatie.

Doordat het land daarbij ook nog een tekort van maar liefst 50.000 vrachtwagenchauffeurs heeft, is de sector bang dat de voorraden zich ophopen. Alsof het daarbij nog niet genoeg is, levert niet alleen het transport op het land  problemen op, ook het transport per schip zorgt voor moeilijkheden vanwege een hoog waterpeil in de Seine.

Europese granenmarkt
De concurrentiepositie van Frans graan wordt er niet sterker op. Juist nu de vraag naar granen toeneemt, kan er niet aan de vraag voldaan worden als gevolg van deze transportproblemen.

De problemen in Frankrijk treffen ook de Europese markt. De belangrijke Franse havens, met name Rouen, exporteren een groot deel van de Europese granen.

De export van Europees graan loopt al flink achter. De Europese Unie is in het huidige seizoen een netto exporteur van 5,8 miljoen ton graan, vergeleken met 16,6 miljoen ton in dezelfde periode vorig jaar. Dat de graanvoorraden zich ophopen is een risico voor de graanprijzen aan het einde van het seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden