Tarweprijs onder druk

Verlaat voorjaar schaadt Europees graan niet

17 April 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

In belangrijke graanteelt gebieden van Europa hebben ongunstige weersomstandigheden ertoe geleid dat er vertraging met zaaien is opgelopen. Toch wordt er geen grote invloed op de opbrengsten verwacht. Dat meldt de Europese Commissie (EC) in het laatste MARS-bulletin.

Hoewel er in grote delen van Europa wel veel regen is gevallen en de winter koud was, heeft dit niet tot serieuze problemen geleid voor de graanteelt. Buitensporige regen vertraagde het zaaien van zomergraan in grote delen van Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en de Balkan. 

In andere delen van Europa zijn vertragingen veroorzaakt door een combinatie van langdurige perioden met lage temperaturen. Toch liggen de opbrengstverwachtingen van de Europese Commissie hoger dan vorig jaar.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

De ontwikkeling van wintergranen in Europa verloopt voorspoedig. Er wordt een productie van tarwe verwacht van 5,97 ton per hectare, 4,2% meer dan het 5-jaarlijkse gemiddelde. Dit komt onder andere doordat in Frankrijk met 7,38 ton een hoge opbrengst per hectare verwacht wordt.

Situatie Oekraïne
Alleen in Oekraïne wordt door de lang aanhoudende winter een duidelijke opbrengstvermindering verwacht. Ook op dit moment zijn de omstandigheden er nat, waardoor veldbewerkingen niet of slecht uitgevoerd kunnen worden. De oogstverwachtingen zijn daardoor naar beneden bijgesteld.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Weersverwachting
De weersverwachtingen voor de komende periode zijn positief, door warme lucht vanuit Noord-Afrika. Met name in Spanje, Italië en de Balkan regio wordt nog wel relatief veel regen verwacht (meer dan 20 mm).

De tarwenotering op de Matif in Parijs staat door de berichten over een positieve ontwikkeling onder druk. Maandag 16 april sloot de beurs dan ook op €163,75 per ton. Ook regenvoorspellingen in de Amerikaanse Plains zorgden voor druk op de wereldwijde granenmarkt.

De notering van tarwe op de Matif in Parijs laat een dalende trend zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpkievit 17 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10878242/verlaat-voorjaar-schaadt-europees-graan-niet][/url]
Kijk naar de fruitteeltprijzen op moment hopelijk kan de helft van de graanhectares niet geoogst worden dan gaan de graanprijzen stijgen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden