Nieuws Oogst 2018

Wat voorspelt extreem vroege gerstoogst?

22 Juni 2018 - Niels van der Boom

De oogst van wintergerst is in Noordwest-Europa extreem vroeg van start gegaan. Dat de gerst zo vroeg rijp is, is niet uit weelde. Daarmee heeft het gewas een interessante, voorspellende waarde voor de aanstaande tarweoogst.

Vorig jaar berichtte de zuidelijke akkerbouwcoöperatie CZAV een record te hebben gevestigd. Op woensdag 20 juni ontvingen zij de eerste wintergerst. Dit jaar is het zuidwesten van het land iets later, maar in Flevoland en Noord-Brabant werden op 19 juni de eerste combines gesignaleerd. Dat is wellicht een record. In 2014 werd in de jongste provincie op 24 juni aangevangen met de oogst.

Nederlands record?
De gerst die halverwege juni is geoogst, is bedoeld als veevoer. Een iets hoger vochtpercentage is daarmee geen probleem. Ook in het zuiden van Nederland is op de zandgrond wintergerst gedorst. Vanuit Vlaanderen komen ook berichten dat daar wintergerst is geoogst voor veevoer.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Duitsland extreem vroeg
In verschillende delen van Duitsland is deze week ook wintergerst gedorst. Veelal gaat het om noodrijpe percelen. Agrarheute spreekt over de vroegste graanoogst in 60 jaar tijd. In Thüringen, Brandenburg, Saksen, Nedersaksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren zijn de combines gestart. Verschillend per deelstaat wordt zo’n 2 tot 3 weken eerder begonnen met de graanoogst.

Over de grens met Polen is de oogst eveneens vroeg van start gegaan. Sinds april is het er gortdroog. Naast gerst, zijn ook de andere granen en koolzaad dit jaar extreem vroeg. De opbrengsten zijn zeer heterogeen en variëren van 3,5 tot 8,5 ton per hectare.

De landen die met droogte te kampen hebben, rapporteren allemaal lagere opbrengsten. De kwaliteit is daarentegen wel overwegend goed. In de regel leveren droge jaren een goede kwaliteit af. De wintergerstoogst in de Europese Unie (EU) wordt 2% lager ingeschat; voornamelijk door een fors kleinere Duitse oogst, die volgens de huidige schatting bijna 7% lager ligt. De meest recente schattingen komen op 8,42 miljoen ton, wat verlaagd kan worden tot 8,2 miljoen ton.

(Tekst gaat verder onder de foto)Deze 4 combines oogsten op 19 juni gerst in Thüringen. Foto: Agrifoto.nl.

Meer zomergerst
Een lagere opbrengst van wintergerst wordt grotendeels goedgemaakt door een fors gestegen areaal zomergerst. De totale wintergerstoogst in de EU gaat dit jaar van 30,4 naar 29,9 miljoen ton. Voor zomergerst is dat 32,6 miljoen ton, waar in 2017 werd 28 miljoen ton werd geoogst. Spanje en Frankrijk zijn een positieve uitzondering op de regel. Ook daar is de oogst vroeg gestart, maar zijn de opbrengsten gemiddeld tot goed.

Boerenwijsheid leert dat gerst een voorspellende waarde heeft voor het verdere verloop van de oogst. Echter, de tarwe staat nog 3 tot 4 weken op het land en een lagere opbrengst wordt in Nederland niet verwacht. Voor sommige Duitse gebieden staat dat inmiddels als een paal boven water. Onder andere in Nedersaksen zijn ook rogge, tarwe en zomergerst getekend door droogte. Akkerbouwers verwachtingen hier de slechtste graanoogst in 20 jaar tijd.

De regenbuien en hevig onweer met storm gooit momenteel roet in het eten van de Europese graanoogst. Onder meer in Duitsland en Polen. Een hevige onweersstorm beschadigde daar op donderdag 21 juni 300 gebouwen.

Scandinavië
Ook de situatie in Scandinavië is bijzonder. Denemarken en Zweden hebben met extreme droogte te maken. In Denemarken was het in 125 jaar niet zo droog. De 2 landen zijn normaal gesproken een netto-exporteur van graan. Dit jaar is het tegenovergestelde mogelijk waar. Ook Finland en de Baltische staten hebben hun warmste mei ooit achter de rug. Juni was milder, maar eveneens droog.Gerstoogst bij Hedro Farms in Zuidwest-Polen. Opbrengst tussen 5 en 7 ton per hectare.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en prijsinformatie op de Granen- & Grondstofmarkt? Bezoek de Granen & Grondstof pagina!

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden