Nieuws Oogst 2018

Tarweoogst gaat vlot, de helft is al binnen

24 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De tarweoogst loopt gestaag door en zo ongeveer de helft is nu binnengehaald. Op de meeste graanpercelen zal de tarweoogst aan het eind van volgende week afgerond zijn (op de zomertarwe na).

Het betekent dat de tarweoogst 2 weken tot 1 maand eerder is dan in andere jaren. Over het algemeen verloopt de oogst vlot, dankzij de droge weersomstandigheden, De opbrengsten lijken tot nu toe wisselend te zijn.

Agrifirm meldt dat de opbrengsten van wintertarwe (op kleigrond) af en toe 10 ton per hectare halen. Echter, gemiddeld schat de coöperatie de opbrengsten rond de 9 ton per hectare. Er wordt een iets lagere opbrengst verwacht dan vorig jaar het geval was.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Bovengemiddelde hectolitergewichten
De tarwe blijkt wel vaak bovengemiddeld zwaar te zijn, met hectolitergewichten die in 80% van de gevallen boven de 76 kilo per 100 liter uitkomt. In het zuidwesten van het land is circa 60% van de oogst binnengehaald, terwijl de oogst in Limburg al in zijn geheel binnengehaald is. In het noorden van Nederland is iets later gestart met de oogst, waardoor momenteel zo'n 10 tot 20% binnengehaald is.

Er is tijdens de oogst diverse keren sprake geweest van brand in de graanstoppel. Dit komt voornamelijk doordat het graan erg droog is. Toeleverancier Van Iperen meldt dat vochtpercentages van 11% voorkomen. Een beeld dat steeds vaker gezien wordt, is dat er na de tarweoogst compost gestrooid wordt.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden