Inside Akkerbouw

Wordt de tarweteelt weer aantrekkelijk?

31 Juli 2018 - Anne Jan Doorn - 8 reacties

Brengt de teelt van tarwe wel of niet genoeg op? De beslissing over hoeveel tarwe er gezaaid gaat worden, moet binnen enkele weken genomen worden. Tijd om te analyseren of de tarweteelt mogelijk weer aantrekkelijker wordt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is duidelijk dat de tarweteelt dit seizoen zeker aantrekkelijk is, in vergelijking tot voorgaande jaren. Zo ligt de tarweprijs inmiddels op het hoogste niveau sinds juli 2015 en ook de stroprijs ligt op een hoog niveau. Dit heeft alles te maken met de droogte in Europa.

Als er gerekend wordt met een tarweprijs van €200 per ton (zoals die nu ongeveer genoteerd wordt) en een opbrengst van 10 ton per hectare, dan komen we uit op €2.000 per hectare voor de korrel. Daarbovenop komt nog circa 4 ton stro. Als we uitgaan van ongeveer €85 per ton stro (af land), betekent dit een kleine €350 per hectare bovenop het saldo. Daarmee komt de bruto-opbrengst op €2.350 per hectare.

Mestbijdrage
Daarbovenop kan een bedrag gebeurd worden voor het uitrijden van drijfmest. Dit is sterk van de situatie afhankelijk en hangt ook af van de plaatsingsruimte en de mestsoort. Er kan hier in het voorjaar zo’n €200 per hectare mee verdiend worden, en na de tarweoogst nog eens €250 tot €350 per hectare. Daarmee komt het bruto saldo op zo’n €2.850 per hectare.

Tarwe interessant ten opzichte van bieten

Met een fors lagere kostprijs, in vergelijking tot bijvoorbeeld aardappelen, kan de tarweteelt toch weer interessant worden. Tarwe kan zeker ook interessant worden ten opzichte van suikerbieten. Cosun laat steeds doorschemeren dat de bietenprijs de komende tijd eerder zal dalen dan stijgen. Ook wordt de toewijzing komend seizoen waarschijnlijk verlaagd naar 95%.

Extra voordelen
Bij de tarweteelt moet overigens niet alleen gekeken worden naar het saldo. De teelt heeft ook voordelen voor de daaropvolgende teelt. Een tarwestoppel laat 1.700 kilo effectieve organische stof achter. Als het stro gehakseld wordt, ligt dat zelfs op 2.700 kilo per hectare. Het belang van die organische stof wordt, zeker ook in droge tijden, extra duidelijk.

Wordt er puur gekeken naar de NPK-waarde van stro, dan is een stro-opbrengst van €200 per hectare het minimum. Wordt echter ook de waarde van de effectieve organische stof meegenomen, dan komt dit bedrag in de buurt van de €400 per hectare.

Na de tarweteelt kan nog een groenbemester geteeld worden. Wat weer voordelen op kan leveren voor de opvolgende teelt. Door de tarweteelt kunnen bijvoorbeeld ook wortelonkruiden aangepakt worden. Het saldo van gewassen na de tarweteelt kan om deze redenen hoger uitpakken. De tarweteelt kan op die manier ook gezien worden als een investering in de toekomst.

Hoger saldo
Het saldo van de teelt kan mogelijk nog beter worden. De opbrengsten per hectare kunnen namelijk verhoogd worden. Dat blijkt uit de graanteeltcompetitie, waaraan CZAV mee doet. Het doel van die wedstrijd is om op den duur een opbrengst van 15 ton per hectare te bereiken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden