Inside Granen & Grondstof

Tarweprijs doet er flinke schep bovenop

2 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn

Nu de tarweoogst er bijna opzit, blijkt dat de tarweopbrengsten in Europa behoorlijk slechter zijn dan werd verwacht. Het resulteert in fiks stijgende tarweprijzen. Echter, de prijzen voor maïs en soja laten een ander beeld zien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs sloot woensdag 1 augustus op €208,50 per ton, en steeg donderdag 2 augustus naar €210,25 per ton (Matif in Parijs). De reden hiervoor is dat tarweoogst, met name in Duitsland, zwaar tegenvalt. Woensdag 1 augustus werd bekend dat de hectareopbrengsten in het land rond de 6 ton per hectare liggen.

Hoewel de opbrengsten in Nederland en België prima zijn, valt de oogst in vrijwel heel Europa tegen. Uit cijfers van analistenbureau Agritel blijkt dat de totale oogst in Europa 15 miljoen ton lager ingeschat wordt, vergeleken met vorig jaar. Het betekent een verlaging van ongeveer 10%.

Ook buiten Europa, met name in Rusland en Oekraïne maar ook in Australië, vallen de tarweoogsten tegen. In Australië zal de oogst naar verwachting op 20 miljoen ton uitkomen, wat 1,2 miljoen lager is dan vorig seizoen en ruim 33% lager dan seizoen 2016/2017.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarweprijs op de Matif in Parijs laat een sterk stijgende lijn zien.

Daling sojaprijs
De maïsprijs (Matif) liet sinds week 29 een stijgende lijn zien. Dit door de zorgen over droogte in Europa en de Verenigde Staten (VS). Donderdag 1 augustus daalde de notering echter met €7,25 per ton, in navolging op de daling van de sojaprijs.

Hoewel de prijs van soja aan het begin van de week sterk steeg, werd 1 augustus een daling ingezet. Het herstel van de prijs kwam door droogte in de Midwest, waar veel soja geteeld wordt. Enige zorgen over de handelsspanningen tussen de VS en China zorgden ervoor dat er veel contracten verkocht werden, met een dalende notering tot gevolg.

Veel soja import uit VS  
Europa importeerde in juli 2018 bijna 3 keer zoveel sojabonen uit de VS dan in juli 2017. Het aandeel van dit product (in de gehele Europese invoer) steeg dan ook met 28%. Dat het aandeel van soja uit de VS toeneemt, komt deels doordat de prijs in de VS momenteel concurrerend is met de prijs van soja uit bijvoorbeeld Brazilië.

In Brazilië is de prijs sterk gestegen door vraag vanuit China, wat te maken heeft met de handelsoorlog tussen China en de VS. Overigens heeft de Europese Commissie in gesprekken met de Amerikaanse president Donald Trump toegezegd dat zij elke 2 maanden zullen rapporteren over de ontwikkeling in de soja-import. 

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden