Boerenbusiness Poll

Verwachtingen tarweprijs zijn positief

24 Augustus 2018 - Kimberly Bakker

De verwachting voor de gemiddelde tarweprijs per ton voor seizoen 2018/2019 is positief. Dat blijkt uit de Boerenbusiness Poll. Van de 449 respondenten geeft 37% aan een prijs te verwachten tussen de €211 en €250 per ton. 

Uit de Boerenbusiness Poll blijkt dat 37% van de respondenten een prijs verwacht die tussen de €211 en €250 per ton ligt. Deze groep wordt op de voet gevolgd door een groep van 34% die verwacht dat de gemiddelde prijs voor seizoen 2018/2019 net iets lager komt te liggen, namelijk tussen de €191 en €210 per ton.

Van alle 449 respondenten verwacht 12% een prijs die tussen de €180 en €190 per ton ligt. Opvallend is dat het meest negatieve en meest positieve scenario het minst realistisch lijken. Slechts 8% van de respondenten verwacht een prijs onder de €180, waar ook slechts 8% verwacht dat deze boven de €250 per ton gaat uitkomen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Uit de poll blijkt dat 37% een prijs tussen de €211 en €250 per ton verwacht.

Verandert het areaal?
Tarwe wordt vaak betiteld als 'spilfunctie in het Nederlandse bouwplan'. De laatste 2 jaar is daar echter verandering in gekomen, maar dat lijkt geen invloed te hebben op het bouwplan van de Nederlandse telers, want 62% van de respondenten geeft aan dat zij het tarweareaal in het bouwplan voor oogst 2019 niet wijzigen. 

Daarnaast geeft 23% van de 344 respondenten aan juist meer tarwe te gaan zaaien. De overige 15% van de respondenten laat weten dat zij voor oogst 2019 juist minder tarwe gaan zaaien.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Ruim 60% van de respondenten geeft aan het areaal gelijk te houden.

Rantsoen bij veehouders
Door droogte en hitte was er tijdelijk sprake van een eventueel tekort aan ruwvoer. Daarbij werden tarwe en tarwebrok aangemerkt als alternatief voor maïs. Hebben veehouders hun rantsoen daarop gebaseerd? Uit de Boerenbusiness Poll blijkt dat niet het geval te zijn, want 59% geeft aan dezelfde hoeveelheid tarwe op te nemen in het rantsoen voor koeien en varkens.

Daarnaast laat 23% van de respondenten weten meer tarwe op te nemen in het rantsoen en laat 18% van de 215 respondenten weten dat er minder tarwe wordt opgenomen in het rantsoen voor koeien en varkens.Het merendeel houdt het aandeel tarwe in het rantsoen gelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden