Tarweprijs

Boerenbusiness

Analyse Granen

Tarwe zit in de hoek waar de klappen vallen

De bodem is eruit op de tarwemarkt nu de laatste contracten voor de oogst van 2023 ruim onder de €200 per ton zijn gezakt. Met ruim aanbod uit het Zwarte Zeegebied en een goede stand van de wintertarwe in de VS lijk die stemming niet een-twee-drie te keren. Maïs lijkt vaste grond onder de voeten gevonden te hebben en spelers op de markt durven weer omhoog te kijken.
Gisteren 11:20 uur
branden

Analyse Granen & Grondstof

Grote natuurbrand in Texas krijgt vat op granenmarkt

Of het nu een reactie is op uitspraken van Zelenski of niet, Rusland maakte gisteren weer eens duidelijk dat een hervatting van de Zwarte Zee-graandeal niet aan de orde is. Op de Europese tarwemarkt zorgde dat bericht niet voor een opleving. Sterker nog, de neerwaartse prijsbeweging zette ook gisteren door op de Matif. In de VS deed de granenmarkt daarentegen een stapje omhoog. Één van de reden daarvoor zijn de enorme natuurbranden in de staat Texas.
Vrijdag 12:45 uur
export haven transport trein spoorwegen

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne en Polen op ramkoers over graanexport

Polen en Oekraïne kunnen het maar niet eens worden over de import van graan. Volgens de Poolse premier Tusk is Polen een van de belangrijkste Europese bondgenoten van Oekraïne, maar is Polen ook de lidstaat die de effecten van de oorlog het meest merkt. Hij gaat dan ook een heel eind mee in de eisen die protesterende boeren op tafel hebben gelegd. Oekraïne is bepaald niet blij met de houding van Polen.
Donderdag 12:35 uur
wintertarwe tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Goede stand wintertarwe drukt prijs in Chicago niet

Ontwikkelingen in Oekraïne worden door Amerikaanse en Europese tarwehandelaren tegengesteld geïnterpreteerd. Waar de Amerikanen kansen zien, zien de Europeanen eerder een bedreiging. Meer optimisme uit de VS kwam over cijfers over de stand van de wintertarwe. In Brazilië vordert de sojaoogst in hoog tempo. De opbrengsten vallen alleen niet helemaal mee.
Woensdag 12:20 uur
graanexport Odessa vrachtschip

Analyse Granen & Grondstof

Militaire steun nodig voor Oekraïense graanexport

Exporteurs uit het Zwarte Zeegebied bepalen de stemming op de granenmarkt. Rusland laat de prijs voor tarwe zakken. Zelenski benadrukt de noodzaak van militaire steun van de VS om de graanexportroute over de Zwarte Zee in bedrijf te kunnen houden. Zelfs voor maïs waren de ogen gisteren gericht op Oekraïne.
27 Februari 2024
trein graan graanopslag

Marktupdate Graan

Poolse demonstranten saboteren trein met graan

Polen en Oekraïne kunnen het al wat langer niet meer zo goed met elkaar vinden als het gaat om de graanhandel. Nieuw dieptepunt was afgelopen weekend de sabotage van een trein onderweg naar Gdansk. Voor maïstelers in de VS zorgde Biden voor een meevaller door de regels voor bio-ethanol te versoepelen.
26 Februari 2024
tarwe zaaien tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Droogte is terug van weggeweest op de prairies

Het weer bepaalde gisteren in grote mate de stemming op de granenmarkt. Positieve berichten uit Zuid-Amerika drukken op soja- en maïsprijzen. Tarwe krijgt juist wat steun van droogte in de VS. Daarnaast sorteert de handel al een beetje voor op sancties die mogelijk de graanexport van Rusland hinderen.
23 Februari 2024
Ethanol

Analyse Granen & Grondstof

Is maïs wel of geen duurzame brandstof?

De rally op de tarwemarkt was maar van korte duur. Afgelopen handelssessie was het, zowel in Parijs als Chicago, een kwestie van consolideren. Er zijn wel bullish signalen in de markt, maar die zetten niet echt door. Gesteggel over biobrandstof drukte de stemming in maïs. In Argentinië werkt het weer voor maïs- en sojatelers niet helemaal mee.
22 Februari 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden