Tarweprijs

akkerbouw tarweoogst tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Beschikbaarheid graan uit Oekraïne drukt op de markt

Zowel in Parijs als in Chicago stonden de graannoteringen onder druk afgelopen handelssessie. In Europa spelen de ontwikkelingen in Oekraïne daar een rol bij. De Amerikaanse handel boet wat aan vertrouwen in door een sterke dollar en ietwat tegenvallende export. Het weer blijft echter de grote onzekere factor.
Gisteren 12:10 uur
graanexport vrachtschip graandeal

Analyse Grondstoffen

Polen en Oekraïne blijven elkaar in de haren vliegen

Polen en Oekraïne willen allebei niet toegeven in het dispuut over graantransporten. Sterker nog: van beide kanten wordt er olie op het vuur gegooid. Roemenië blijft meer onder de radar, maar ook daar is volledig vrije toegang voor graan uit Oekraïne - zoals Brussel dat graag wil - geen uitgemaakte zaak. Roemenië stelt zich echter wel constructiever op tegenover Kiev.
Eergisteren 12:20 uur
zaaien brazilie soja - agri soja

Analyse Granen & Grondstof

Het weer werkt niet mee voor boeren in de Amerika's

Beschikbaarheid van graan uit het Zwarte Zeegebied zette de tarwekoersen wat onder druk de afgelopen handelssessie. Over de export van Oekraïens graan via de EU loopt de spanning overigens verder op. Polen liet duidelijk merken niet onder de indruk te zijn van de Oekraïense dreigementen. Aan de andere kant van de plas valt de regen niet waar die gewenst is. Braziliaanse boeren zouden regen kunnen gebruiken voor soja maar daar blijft het droog, terwijl in de VS regen wordt voorspeld terwijl telers liever vast weer zouden hebben voor de oogst.
Woensdag 12:20 uur
mais combine maisoogst korrelmais

Analyse Granen & Grondstof

Maïs- en sojaoogst maakt vliegende start in de VS

De granenmarkt deed afgelopen handelssessie over de hele linie een stapje terug. In de tarwemarkt is het vooral Oekraïne dat de toon zet. Export blijft een moeilijk punt, maar de spelers op de markt raken er meer van overtuigd dat Oekraïens graan op de een of andere manier beschikbaar komt op de wereldmarkt. In de VS kwam het USDA met het nieuwe Crop Progress-rapport dat deze week slechts kleine aanpassingen bevat.
Dinsdag 12:00 uur
haven Oekraine Odessa

Analyse Granen & Grondstof

Het lijkt wel Oekraïne voor en na op de tarwemarkt

Oekraïne is het middelpunt van de granenmarkt zou je bijna denken. Deels mag het land weer vrij exporteren naar de EU, al hebben sommige lidstaten nu op eigen houtje beperkingen ingesteld. Verder wordt er geëxperimenteerd met vervoer over de Zwarte Zee. In Brazilië zijn telers ondertussen begonnen met zaaien van soja. Qua veldwerk onder goede omstandigheden maar qua marktontwikkeling minder gunstig volgens lokale bronnen.
Maandag 17:35 uur
tarwe graanopslag

Marktflits Granen

Europa is verdeeld over graan uit Oekraïne

De toegang van Oekraïens graan tot de Europese Unie blijft voer voor discussie. Brussel heeft de importbeperkingen die van kracht waren tot 15 september niet verlengd tot grote opluchting van Zelenski. Lang niet alle Europese landen zijn hier overigens even gelukkig mee.
Maandag 11:45 uur
zaaien Verenigde Staten tarwe zaaien tarwe - agri

Analyse Granen & Grondstof

Droogte maakt minder indruk op de graanmarkt

In de Europese graanhandel blijft het Zwarte Zeegebied een belangrijk stempel op de markt drukken. Vooral de verschillen van mening over de import van graan uit Oekraïne houden de gemoederen bezig. In de VS neemt de invloed van de weerberichten op de graanmarkt wat af. Daarbij stellen sommige analisten wel de vraag hoe terecht dat is nu de oogst begint te naderen.
15 September 2023
tarwe - agri

Nieuws Granen & Grondstof

Tarwemarkt veert op door aanvallen Oekraïne

Oekraïne deelde de Russische Zwarte Zeevloot gisteren een gevoelige tik uit met een aanval op Sebastopol. Rusland blijft ondertussen doorgaan met de aanvallen op de Oekraïense faciliteiten aan de Donau. De oorlog kreeg daardoor gisteren weer wat meer grip op de granenmarkt. Verder is de handel nog aan het kauwen op het Wasde-rapport.
14 September 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox