Nieuws Proefrooiingen

Belgische bietengroei blijft onder de maat

29 Augustus 2018 - Niels van der Boom

Uit de meest recente proefrooicijfers van Tiense Suikerraffinaderij blijkt dat de opbrengst nog altijd 20% onder het niveau van 2017 ligt. Ten opzichte van de vorige monstername (2 weken terug) is er 15 ton bijgegroeid.

Tiense Suiker merkt op dat de suikerbieten nog steeds weinig bladmassa hebben. In 2 weken tijd groeide er gemiddeld per dag 130 kilo suiker per hectare bij. Over de afgelopen maand was dat 134 kilo. Dit is lager dan het 5-jarg gemiddelde, wat op 160 kilo ligt. De verschillen per regio en perceel zijn groot, waardoor een eenduidig beeld niet is te maken.

Vroegere monstername
De proefrooiingen van suikerbieten komen op net geen 76 ton per hectare uit, gemeten op 27 augustus. Dat is een toename van 15 ton in 2 weken tijd. Nog altijd bijna 20% onder het resultaat van vorig jaar. Echter, de monsternamedatum ligt dit jaar 1 week eerder.

20

procent

lager ligt de bietenopbrengst

Het gemiddeld suikerpercentage bedraagt nu 16,73%, wat 12,7 ton suiker per hectare oplevert. Het is een daling van 21%, vergeleken met 2017. De bladmassa is, met 29 ton versus 40 ton in 2017, fors lager. Wel staan er meer planten per hectare: ruim 104.000 tegenover 99.800 vorig jaar.

Tiense Suikerraffinaderij is eigendom van Südzucker en heeft 2 fabrieken in Tienen en Longchamps (Namen). Dit jaar is er €15 miljoen geïnvesteerd in de locaties. De machines voor de verwerking zijn vernieuwd of verbeterd.

Monsters Iscal Sugar
Iscal Sugar in Mons heeft 20 augustus eveneens proefrooiingen gedaan. Die komen gemiddeld (alle Belgische regio’s) op bijna 64 ton per hectare uit. De opbrengsten fluctueren sterk: van 55,5 tot 68 ton. Het gemiddeld suikergehalte bedroeg ruim 1 week geleden 15,31%, met toppers tot 17,45%. De wortelopbrengst lag in 2017 zo'n 18% hoger. Het suikergehalte is wel nagenoeg gelijk. Per dag groeit er 130 kilo biet bij, wat relatief weinig is in vergelijking tot het gemiddelde.

Wanneer de Belgische suikerbietencampagne start hebben beide bieten verwerkers nog niet bekendgemaakt. Vorig jaar startte die bij Tiense op 12 september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden