Inside Granen & Grondstof

Tarwerally door mogelijke beperkingen Rusland

30 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn

De tarwenoteringen op de Matif in Parijs en op de CBoT in Chicago maakten woensdag 29 augustus een flinke rally door. Dit nadat er geruchten waren ontstaan dat Rusland overweegt om een limiet op de tarwe-export te zetten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Matif sloot 29 augustus weer ruim boven de €200, namelijk op €202,75 per ton. Dit nadat eerder een dieptepunt van €197 per ton werd bereikt. Op de CBoT werd ook een sprong omhoog gemaakt. Daar ging de notering van $183 per ton naar bijna $190 per ton.

Overleg met het Russische ministerie
De geruchten dat Rusland de export gaat beperken, zijn nog niet officieel bevestigd door het Russische ministerie van Landbouw. De geruchten ontstonden doordat de Russische Nationale Associatie van Exporteurs van Landbouwproducten een brief naar haar leden stuurde. Dit nadat de associatie 28 augustus met het Russische ministerie had gesproken.

In de brief kwam naar voren dat het ministerie van Landbouw overweegt de uitvoer van graan te beperken tot 30 miljoen ton. Maandag 3 september wordt er opnieuw een overleg gevoerd met de exporteurs om de situatie in het graan in Rusland te bespreken

Minder tarwe uit Rusland
Met een verwachte tarweoogst van 70 miljoen ton, zou zo'n 34 miljoen ton kunnen worden geëxporteerd. De export zou dus al lager uitpakken dan vorig seizoen het geval was. Toen werd er namelijk ruim 40 miljoen ton geëxporteerd. De geruchten hebben direct effect, omdat de markt erg onzeker is. Dat heeft met name te maken met de lage opbrengsten in de belangrijke productiegebieden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden