De granenmarkt is onrustig. De tarwenoteringen hebben, na een korte opleving, een daling ingezet. Dit komt onder meer door het bericht dat Rusland voorlopig geen plannen heeft om de export van graan te beperken.
De tarwenotering zette halverwege week 36 een daling in. Dit onder invloed van de weersvoorspellingen, waarin regen wordt verwacht in de droge Russische wintertarwegebieden. Ook wordt er een blijvende zwakke vraag vraag verwacht naar Amerikaanse tarwe.
Mindere opbrengsten
Daarbovenop kwam het bericht van regen in de Amerikaanse wintertarwegebieden, die voorafgaand aan het inzaaiseizoen gunstig zijn. De tarwenotering op de Matif in Parijs test daardoor nu de bodem van €200 per ton. Echter, toch blijven de mindere opbrengsten een ondersteunende factor. De prognose van het International Grains Council (IGC) voor de wereldwijde tarweoogst is weer naar beneden bijgesteld. Dat maakt dat de verwachting uitkomt op 716 miljoen ton, ten opzichte van 758 miljoen ton vorig jaar.
De maïsprijs is begin deze week iets opgeleefd, na berichten en voorspellingen van hevige regenbuien als restant van de tropische storm Gordon. Die storm zou de maïsoogst in de Verenigde Staten kunnen schaden. Ook het bericht dat Argentinië exportheffingen instelt, ondersteunden de prijs. Woensdag 5 september daalde de notering echter weer iets, omdat er gunstigere weersverwachtingen zijn voor de belangrijke maïsproductieregio's.
Bedreigde sojaoogst
De markt voor sojabonen maakt een zijwaartse beweging en noteert op de CBoT in Chicago vandaag de dag bijna de $300 per ton. Een kleine opleving begin deze week werd veroorzaakt doordat de oogst (in met name Wisconsin) bedreigd wordt door hevige regen en plaatselijke overstromingen. Echter, woensdag 5 september sloot de notering lager, onder meer wegens de verwachting dat de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China deze week zullen escaleren.