Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Wasde verrast door hogere opbrengsten

13 September 2018 - Anne Jan Doorn

Het WASDE-rapport van de maand september verrast, omdat er wordt gesproken over een grotere wereldwijde tarweproductie. Zo is de opbrengst in Rusland met 3 miljoen ton verhoogd, ten opzichte van het rapport van augustus. Daarnaast zijn er ook nieuwe cijfers over de maïs- en sojaopbrengsten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het rapport van het USDA (het Amerikaanse ministerie van Landbouw) verrast met name doordat de tarweoogst in Rusland toch hoger gewaardeerd wordt. Het USDA verwacht dat de oogst op 72,5 miljoen ton zal uitkomen. Echter, ook voor de rest van Europa wordt de productie niet verder verlaagd. 

Daarentegen zijn er wel een aantal opbrengstverlagingen geconstateerd. Zo is deze voor Canada met 1 miljoen ton verlaagd en in Australië met 2 miljoen ton. Toch valt dit mee, want de verwachting was dat de opbrengsten nog lager zouden gaan uitkomen.

Toename van de eindvoorraden
Daarbij is de verwachting voor de productie in India met 2,7 miljoen ton gestegen tot een record van bijna 100 miljoen ton. Tevens stijgen de eindvoorraden van tarwe met 2 miljoen ton, waarmee deze op ruim 261 miljoen ton uitkomen. Dat de eindvoorraden niet harder stijgen, komt voornamelijk doordat de consumptie toeneemt (+2,3 miljoen ton). De eindvoorraad van 261 miljoen ton is overigens 5% lager dan de recordvoorraad van vorig jaar.

De tarwenotering in de Verenigde Staten (VS) daalde recentelijk (naar aanleiding van het rapport) met $4 tot $177 per ton. De Matif in Parijs liet woensdag 12 september een kleine opleving zien en steeg richting de €202 per ton. Echter, ook deze notering opende in de morgen van donderdag 13 september weer lager.

Meer maïs en soja
Daarnaast werden ook de maïs- en sojaopbrengsten hoger ingeschat. Met name de oogst in de VS schijnt erg goed te worden, wat betreft maïs en soja. De maïs op de CBoT in Chicago kelderde na de bevestiging van de recordoogst van $140 per ton naar $134,50 per ton.

Ondanks de goede sojaopbrengsten in de VS, waardoor de totale opbrengst naar verwachting uit gaat komen op 127,7 miljoen ton, daalde de notering. Dit had deels te maken met het bericht dat de VS nieuwe importheffingen op producten uit China heeft voorgesteld.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden