Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Zoete bieten compenseren minderopbrengst niet

9 Oktober 2018 - Niels van der Boom

Begin oktober zijn alle suikerfabrieken in Duitsland begonnen aan hun campagne voor 2018/2019. Zoals verwacht liggen de opbrengsten dit jaar fors lager. De verschillen per deelstaat en regio zijn echter groot. De hoge suikerpercentages kunnen de wortelopbrengst niet compenseren.

In de deelstaat Nedersaksen wordt gemiddeld 50 ton per hectare gerooid. De regioverschillen zijn echter groot, zo meldt organisatie Landvolk. In de deelstaat groeit bijna 108.000 hectare suikerbieten. Veel meer dan het totale Nederlandse areaal. Er zijn 4 fabrieken van Nordzucker om bieten te verwerken. Vorig jaar ging het om 8,5 miljoen ton, die dit jaar zeker niet gehaald gaat worden.

Hoge suikergehaltes
Vanwege het zonnige weer liggen de suikerpercentages op een zeer hoog niveau (19%). Daarmee komt de gemiddelde suikeropbrengst op 12 ton per hectare, wat 2 ton minder is dan vorig jaar. Akkerbouwers hebben weinig hoop dat de bietenprijs de minderopbrengst compenseert, vanwege de situatie op de wereldmarkt.

In de eerste week van oktober heeft ook producent Pfeifer & Langen zijn fabrieken in Appeldorn, Jülich en Euskirchen opgestart. Het rooien gaat beter dan verwacht, want vooraf werd gedacht dat de fors kleinere bieten problemen zouden opleveren bij het rooien en verladen. De fabrieken hebben wel moeilijkheden met het afgestorven blad. Ook zijn er lokaal problemen met schade door insecten; vooral in Euskirchen speelt dit een rol. Met een gemiddeld suikergehalte van 19% worden hier de zoetste bieten geleverd. Op de andere 2 fabrieken is dat gemiddeld 18%.

Forse areaaluitbreiding
Ook in de deelstaat Beieren worden de eerste bieten gerooid en verwerkt. De Zuid-Duitse bietentelersorganisatie denkt dat de wortelopbrengst 15% tot 20% beneden vorig jaar ligt. Lokaal heeft het ten zuiden van de Donau meer geregend, waardoor hier gemiddelde opbrengsten worden behaald. Het areaal in de deelstaat is dit jaar met 15% toegenomen, tot 65.000 hectare. Dit compenseert de opbrengst enigszins.

De vereniging verwacht dat het areaal volgend jaar met 6% afneemt. Dit als gevolg van de suikerprijs, die zijn weerslag op de uitbetalingsprijs heeft. Een suikerprijs van €350 per ton is niet kostendekkend voor fabriek en teler; daarvoor is minimaal €450 per ton nodig. Met een suikergehalte van 20% zijn de bieten in Zuid-Duitsland nog zoeter. Dat is te wijten aan het feit dat ze zeer klein zijn gebleven. Het plantenaantal is namelijk gelijk aan vorig jaar en goed te noemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden