RoyalCosun

Nieuws Suiker

Nordzucker wil groeien op wereldwijde suikermarkt

27 November 2018 - Anne Jan Doorn

Nordzucker, de op 1 na grootste suikerfabriek van Europa, wil het Australische Mackay Sugar overnemen. Het bedrijf hoopt hiermee te groeien op de wereldmarkt, omdat het in Europa geen groeimogelijkheden meer ziet.

Buiten Europa zijn er nog genoeg groeimogelijkheden voor het Duitse concern, terwijl die in Europa beperkt zijn. "De suikermarkt (en dan vooral de vraag op de markt) zal in Europa niet verder groeien, maar dat kan op de wereldwijde markt nog wel", zei een woordvoerder van Nordzucker tegen Reuters.

De woordvoerder van Nordzucker bevestigde dat er onderhandelingen worden gevoerd over een aandeel in Mackay Sugar. De eerste aanbieding hiervoor is gedaan en daarin ging het om een aandeel van 70%. De deal zal waarschijnlijk in maart 2019 afgerond worden, gezien CEO Mark Day van Mackay aangegeven heeft dat het niet-bindende voorstel in principe goedgekeurd is door het bestuur van Mackay.

Strategische stap Nordzucker
Net als Cosun, is Mackay een coöperatie. Minimaal 75% van de telers in de coöperatie moeten het dan ook eens zijn met de deal. Mackay produceert jaarlijks 800.000 ton aan ruwe suiker en is de op 1 na grootste producent van suiker in Australië. 

Ter vergelijking: Suiker Unie produceerde in 2017 ruim 1,3 miljoen ton suiker. Nordzucker produceert daar een veelvoud van (2,7 miljoen ton). Het Duitse bedrijf heeft meerdere fabrieken in de Europa, waaronder in Denemarken en Polen. De overname van de fabriek in Australië is een strategische stap, met het oog op de afschaffing van het Europese suikerquotum. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden