Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Tarweprijs wankelt, stijging voor soja en maïs

19 December 2018 - Anne Jan Doorn

De prijzen voor soja en maïs stijgen weer, deels als gevolg van nieuwe geruchten over extra aankopen door China. De prijs voor tarwe bevindt zich in een opleving, maar begint wel een wankeling te vertonen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De sojanotering op de CBoT in Chicago stijgt nadat China extra product uit de Verenigde Staten (VS) heeft aangekocht. Chinese importeurs kochten dinsdag 18 december een onbekende hoeveelheid Amerikaanse sojabonen op. Dit nadat zij afgelopen week ook al meer dan 1,5 miljoen ton afnamen.

Droogte in Brazilië
Daarnaast is tevens de droogte in de Braziliaanse staten Paraná en Mato Grosso belangrijk. Dit kan ervoor gaan zorgen dat de Braziliaanse oogst van sojabonen kleiner is dan aanvankelijk werd gedacht; deze wordt op het moment tussen de 120 miljoen en 123 miljoen ton geraamd.

Op de CBoT laat de notering van maïs een duidelijk stijging zien, wat met name komt door de hoop dat China meer Amerikaanse maïs zal kopen. De notering op de Matif in Parijs laat ook een stijging zien, waardoor deze dinsdag 18 december uitkwam op €177 per ton.

Opleving tarwenotering
Dat Rusland het huidige exporttempo niet gaat volhouden, zorgde sinds 10 december voor een duidelijke opleving op de tarwenotering. Hierdoor is er ook een vaste ondertoon ontstaan in de noteringen. Wanneer deze lijn in de tweede helft van dit seizoen doorzet, dan kan dat een gunstig effect hebben op de afzet van Europese tarwe.

Er staat vrijdag 21 december een vergadering gepland met het Russische ministerie van Landbouw en diverse graanexporteurs om de situatie te bespreken. Daardoor zouden de tarwemarkten weleens interessante ontwikkelingen kunnen laten zien. Echter, dit kon niet voorkomen dat de noteringen momenteel wankelen. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de lage koers van de roebel, ten opzichte van de dollar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden