Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Amerikaanse granenmarkt beleeft turbulente tijden

28 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

De granenmarkt in de Verenigde Staten (VS) beleeft turbulente tijden. De tarweprijs op de beurs in Chicago schoot in 2 weken tijd naar het laagste punt sinds april 2018. Ondertussen nam ook de handelsoorlog tussen de VS en China een interessante wending.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel China heeft beloofd om voor een bedrag van $30 miljard extra landbouwgoederen uit de VS te importeren, is nog steeds onduidelijk hoe dit exact moet gebeuren. Al heeft de bekendmaking dat China 10 miljoen ton soja uit de VS gaat kopen, niet veel invloed gehad op de markt. Dit omdat de handelaren eerst transacties willen zien.

Daarnaast komt de (grote) nieuwe oogst uit Brazilië langzamerhand op de markt. Dat maakt het nog iets onwaarschijnlijker dat China daadwerkelijk 10 miljoen ton extra zal afnemen. De export vanuit de VS naar China komt dit seizoen dan ook niet verder dan 7,4 miljoen ton, wat ver beneden de 26 miljoen ton van vorig jaar ligt.

Export blijft lastig
De tarwekoers op de CBoT in Chicago daalde in 2 weken tijd van $190 per ton naar $170 per ton op 28 februari. Dit heeft voornamelijk te maken met goedkopere tarwe uit andere landen en het overschakelen op de nieuwe oogst. Bovendien zit de VS nog altijd met veel tarwe opgescheept, terwijl de export niet wil vlotten. De export loopt momenteel ongeveer 1,4 miljoen ton achter op vorig jaar.

De markt lijkt de Amerikanen dan ook niet gunstig gezind. Zo werd eerder ook bekend dat de import vanuit Indonesië in 2019 voor het tweede jaar op rij zal dalen (tot ongeveer 10 miljoen ton). Ook blijven vanuit Rusland en Oekraïne berichten komen over een stijgende export. Het Russische ministerie van Landbouw laat daarbij weten geen exportbeperkingen op te leggen, waardoor de export nog steeds op 42 miljoen ton wordt geschat.

De tarwekoers op de CBoT daalde de afgelopen weken behoorlijk.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden