Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Onverwachte wending op tarwemarkt

12 September 2019 - Jeannet Pennings

De tarweprijs, die afgelopen periode steeds verder wegzakte, krabbelt plotseling weer op. Met name de tarwenotering op de CBoT in Chicago schiet in week 37 omhoog. Aanleiding lijkt het WASDE-rapport dat morgen verschijnt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 36 werd de laagste tarweprijs in de afgelopen 1,5 jaar genoteerd. Kort daarna steeg de CBoT in Chicago in 1 week tijd met bijna $14 per ton. De Amerikaanse tarwenotering stond 3 september nog op $164,34 per ton en tikte 1 week later de $178,02 aan. Vermoedelijk ligt het WASDE-rapport aan deze prijsstijging ten grondslag. Inmiddels is de stijging op de CBoT gestopt: dinsdag 10 september was een kleine daling zichtbaar. Dit kwam onder meer door dalingen op de maïs- en sojabonenmarkt.

Lagere oogst door droogte
Het WASDE-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie verschijnt donderdag 12 september. De marktanalisten verwachten dat geschreven wordt dat de tarweoogst in Argentinië lager uitpakt dan eerder verwacht werd. Dit komt vooral door de droogte in het land, een probleem dat ook in Australië speelt. De oogst 'Down Under' wordt momenteel geraamd op 19,1 miljoen ton. Dat is ongeveer 10% meer dan de oogst van vorig jaar, maar nog steeds 22% onder het 10-jarig gemiddelde.

De Matif in Parijs laat eveneens een stijgende beweging zien. De notering kwam 11 september uit op €170 per ton, en dat is fors hoger dan waar het september contract dinsdag op expireerde. Inmiddels is er overgegaan op het december contract. Gezien de Matif vaak correlatie vertoont met de CBoT zal het niet verbazen als de prijstijging op de Matif op korte termijn ook getemperd wordt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden