Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Prijs oliezaden gaat door het dak

16 December 2019 - Niels van der Boom

Het prijsniveau van koolzaad bevindt zich momenteel op het hoogste niveau in ruim 2,5 jaar tijd. Ook de notering van soja stijgt. Dit komt onder meer door zorgen over de oogst in Zuid-Amerika. Kan de markt voor de oliehoudende zaden het jaar eindigen met verdere verhogingen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het februaricontract voor koolzaad heeft vrijdag 13 december op de Matif een slotkoers bereikt van €400 per ton. Dat niveau is sinds half mei 2017 niet meer bereikt. Maandagmiddag 16 december schrijft dit contract weer groene cijfers, en wordt een prijs van €403,25 per ton genoteerd.

Dalende koolzaadproductie
De koolzaadmarkt van Europa maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van het product. De aanhoudend slechte oogsten en een dalend areaal in de Europese Unie zijn hier debet aan. Wat de koers eind vorige week een zetje gaf, zijn nieuwe cijfers uit Frankrijk. Analistenbureau Stratégie Grains raamt de Europese koolzaadoogst voor 2020 op 18,46 miljoen ton. Eerder was dat nog 19,3 miljoen ton. Het is slechts 1,61 miljoen ton meer dan in 2019.

Dit jaar tekende het de kleinste oogst in 13 jaar tijd op. De reden voor dit negativisme is het dalende areaal en de slechte start van het seizoen. De droogste zorgde eerst voor problemen, gevolgd door overmatige neerslag. Dit geldt ook voor het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland en Polen speelt vooral droogte een rol, waardoor veel koolzaad vroeg in het seizoen al is verongelukt.

Schrootprijzen
In de maanden oktober en november is ook de prijs van raapzaadschroot toegenomen: van €193 per ton naar boven de €200 per ton. De prijzen van sojaschroot zijn wisselend gestegen of licht gedaald. Het prijsniveau schommelt, afhankelijk van de herkomst, tussen €293,25 en €320 per ton in november.

Na een mindere start van de week schoot ook de termijnmarktnotering (Verenigde Staten) voor sojabonen omhoog. Op de CBoT in Chicago sloot het sojacontract op $333,45 per ton, wat het hoogste niveau in ongeveer 3 weken tijd is.

Droogte in Zuid-Amerika
Een gebrek aan regen in Argentinië is 1 van de drijfveren die de sojamarkt doet opkijken. Het zaaiseizoen voor soja en maïs is daar nu gaande, maar als gevolg van droogte kan een gedeelte niet worden gezaaid. Daar heeft 25% van het geplande areaal mee te maken. Volgens 'Buenos Aires Grain Exchange' is zo'n 60% gezaaid; dat vertaalt zich naar 10,8 miljoen hectare, tegenover een gepland areaal van 17,7 miljoen hectare. Van de korrelmaïs zit nu 55% in de grond.

Houdt de droogte aan, dan heeft dit grote gevolgen voor de oogst van de gewassen. De raming staat momenteel op 10 miljoen ton minder maïs en soja, ten opzichte van vorig seizoen. Blijft het droog, dan zijn er wellicht nieuwe verlagingen aan de orde.

Handelsovereenkomst
De wereldwijde sojamarkt wordt in zijn grip gehouden door de Anglo-Chinese handelsoorlog. Een voorlopig handelsakkoord helpt de koers om groene cijfers te schrijven. Het handelsverdrag dat op tafel ligt, toont een verdubbeling van de Amerikaanse export naar het land over een periode van 2 jaar. De deal is het resultaat van 2,5 jaar onderhandelen tussen de landen.

Volgens handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer verhoogt China zijn agrarische aankopen de komende 2 jaar met $40 miljard tot $50 miljard. De Chinese woordvoerders zijn een stuk voorzichtiger met de uitspraken en wachten eerst de volledige vertaling en bijbehorende details af.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden