Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Frankrijk zelfvoorzienend in plantaardig eiwit?

19 Juni 2020 - Erik Colenbrander - 5 reacties

Vanwege de coronacrisis vergroot de Franse regering haar inspanningen om als land zelfvoorzienend te worden in plantaardig eiwit.

De coronacrisis heeft namelijk laten zien dat Frankrijk niet té afhankelijk meer moet zijn van importen van bepaalde producten. Bijvoorbeeld van plantaardige eiwitten. Dat zegt de Franse minister van Landbouw en Voedsel Didier Guillaume. Deze ambitieuze doelstelling zal enorme gevolgen hebben voor het agrarische productiesysteem. Frankrijk denkt 10 jaar tijd nodig te hebben om succesvol te veranderen.

Geen gesloten agrarische economie
Volgens Guillaume zullen er in Frankrijk in het post-coronatijdperk verschillende landbouwmodellen naast elkaar bestaan: grootschalige en lokale productie, biologische en gangbare landbouw, korte ketens en lange ketens.

Volledige onafhankelijkheid in landbouwproducten is niet mogelijk voor Frankrijk, zegt Guillaume ook stellig. De grootste graaneconomie van de Europese Unie zal blijven exporteren en importeren, om alle Fransen te kunnen voeden.

Concurrentievermogen
Het doel is een 'agro-ecologische transitie' te realiseren door onderzoek, innovatie en opleiding. Dit kan niet zonder concurrentievermogen. Net zoals het naast elkaar laten bestaan van verschillende landbouwmodellen, gaan ook agro-ecologische transitie, productiviteit, concurrentievermogen en economie hand in hand samen, aldus Guillaume. Concurrentievermogen is essentieel en concurrentie draagt bij aan de efficiëntie van een agrarisch bedrijf.

20% minder omzet in voedsel
Door de volledige lock-down die Frankrijk instelde om het coronavirus de kop in te drukken daalde omzet van de levensmiddelenindustrie met ruim 20%. De Franse staat steunde sectoren in nood, riep supermarkten op om Franse producten in de schappen te leggen en vroeg burgers om lokale producten te consumeren. Inmiddels zijn de coronamaatregelen versoepeld en komt de economie weer op gang, meldt de vertegenwoordiging van het ministerie van LNV in de digitale nieuwsbrief Berichten Buitenland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Fortissimo 22 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10887924/frankrijk-zelfvoorzienend-in-plantaardig-eiwit]Frankrijk zelfvoorzienend in plantaardig eiwit?[/url]
@Erik; Welke bouwplannen vallen in dit kader te verwachten?
Abonnee
Fortissimo 22 Juni 2020
@Erik; Welke bouwplannen vallen in dit kader te verwachten?
hans 22 Juni 2020
Frankrijk, waar zich 2 boeren per dag van het leven beroven ......

Met een minister en een fnsea (franse lto) die totaal aan de hand van de industrie lopen .....

Waar de inkopers der supers ook elke haven kennen ........

Waar verplegend personeel en boeren tijdens de lock-down zo "gewaardeerd en ge-applaudiseerd" werden, hiervoor van alles toegezegt werd,
maar nu om dit te halen door de staats-ME in de fuik gedreven, vergast, in elkaar geslagen en opgesloten worden. https://www.youtube.com/watch?v=XFsdKxSp4Dc .
Abonnee
Fortissimo 22 Juni 2020
@Hans; Ervaring daar?
hans 22 Juni 2020
Algemene interresse, informatie van buiten de sms.

De wereld is anders dan men hem voorspiegelt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden