Shutterstock

Nieuws Granen & Grondstof

Extra soja-invoer door coronacrisis

7 Juli 2020 - Erik Colenbrander

Door de coronacrisis is de vraag naar biobrandstoffen fors gedaald waardoor het aanbod koolzaadschroot met 7% afnam. Dit is gedeeltelijk gecompenseerd door extra invoer van sojabonenmeel-en schroot, meldt de Europese Commissie.

Ook is er 6% meer gerst gebruikt als voergerst, omdat de bierconsumptie fors is gedaald vanwege de lockdown van de horeca.

Zelfvoorzieningsgraad stabiel krap 80%
De Europese Commissie publiceerde deze cijfers bij de jaarlijkse rapportage over de EU eiwitbalans. In het boekjaar 2019/2020 scoort de Europese Unie naar verwachting een zelfvoorzieningsgraad van 78% in haar behoefte aan plantaardig eiwit voor diervoer. Dat is een stijging van 1% ten opzichte van vorig jaar. De behoefte aan plantaardig eiwit voor diervoer stijgt naar schatting met 2 miljoen ton naar 84 miljoen ton jaarlijks. De zelfvoorzieningsgraad voor plantaardig eiwit ten behoeve van diervoer schommelt al jaren rond of iets onder de 80%.

Ruwvoer, voornamelijk snijmaïs en vooral gras, blijft de belangrijkste bron van voereiwit en vertegenwoordigt 45% van het totale voergebruik in de EU, een stijging van 2% in vergelijking met 2018/19. Het aandeel oliehoudende grondstoffen in het veevoer (koolzaad, koolzaadmeel en schroot, zonnebloemenzaad, zonnebloemenmeel en schroot en sojabonen, sojabonenmeel en schroot) is met 1% gedaald, wat neerkomt op 25% van het totale voergebruik in de EU. Ten slotte blijven granen in ruime mate beschikbaar. Ze zijn goed voor 20% van het totale voergebruik.

Zelfvoorzieningsgraad eiwitrijk 25%
De EU is volledig zelfvoorzienend in ruwvoer. Maar voor oliehoudende zaden (inclusief soja) produceert de EU  slechts 24% van wat ze nodig heeft om haar veehouderij te voeden. 

Klik hier voor een gedetailleerd (Engelstalig) overzicht van alle veevoergrondstoffen in het boekjaar 2019/2020, met cijfers over volumes en het aandeel EU geproduceerd versus geimporteerd van buiten de EU. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden