Shutterstock

Nieuws Granen

Voorschotprijs graanpool CZAV €145 per ton

7 Augustus 2020

De voorschotprijs van de CZAV graanpool bedraagt €145 per ton. Deze prijs geldt voor baktarwe, maal- en zomertarwe, overeenkomend met ongeveer 90% van de totale graaninname bij de Zuid-Nederlandse coöperatie.

Voor voertarwe bedraagt het voorschot €140 per ton en voor gerst €135 per ton. CZAV maakt de voorschotprijs nu bekend omdat telers zo een keus kunnen maken of ze het graan verkopen tegen de nu geldende dagprijzen, of op een later tijdstip via de gebruikelijke graanpool. Maandag 10 augustus moet uiterlijk de keus gemaakt zijn.

Lange termijn graanprijs
CZAV geeft aan dat het voorschot weliswaar mede gebaseerd is op de huidige dagmarkt, en de vooruitzichten op de korte termijn, maar ze bieden geen garanties. Op korte termijn houden analisten rekening met een dalende graanprijs vanwege een buiten Europa waarschijnlijk overvloedige oogst en de corona-onzekerheid. Dat pleit voor handelen op dagprijs. Aan de andere kant valt de graanoogst in Europa dit jaar tegen en neemt de Europese graanvoorraad af, wat in crisistijd juist niet gewenst is. In dit geval is de poolprijs waarschijnlijk gunstiger op de langere termijn. 

90% graanoogst binnen
Tot nu heeft CZAV 90% van de graanoogst in haar werkgebied in Zuidwest Nederland binnen. De oogst is vlot verlopen en met name over de kwaliteit, vaak bakkwaliteit, is CZAV goed te spreken. De opbrengsten zijn heel divers maar wel met een hoog hectolitergewicht. Laat gezaaide zomertarwe vertoont vaak tweewassigheid, vanwege de extreem droge omstandigheden tijdens en na de late zaai.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen en Grondstof

Tarwehandel werpt al een blik op volgend seizoen

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt kan even op adem komen

Marktflits Granen & Grondstof

Rusland blijft dé onzekere factor op de tarwemarkt

Analyse Granen en grondstof

Oorlog en droogte houden grip op granenmarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief