Shutterstock

Nieuws Copa-Cogeca

Copa-Cogeca: 'Negatieve cashflow in EU is probleem'

14 September 2020 - 3 reacties

De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca heeft zorgen geuit over de negatieve cashflow waar telers in de Europese momenteel mee kampen. Door de dalende marktprijzen is het voor telers niet meer mogelijk om de productiekosten terug te verdienen. Beperkingen op het gebied van gewasbescherming helpen volgens de organisatie ook niet mee.

De zorgen van Copa-Cogeca komen voornamelijk voort uit de forse daling van de tarwe- en koolzaadproductie in Europa. De tarweproductie levert 13,6% in en de opbrengst van koolzaad blijft met 17 miljoen ton zeer laag. "Voor die telers is het (met de huidige marktprijzen) niet mogelijk om de productiekosten te dekken, waardoor boeren met een negatieve cashflow te maken krijgen", zo merkt de landbouworganisatie op.

Beperkingen in gewasbescherming
De daling van de koolzaad- en tarweproductie komt onder meer door de slechte weersomstandigheden, maar ook de gestegen aanwezigheid van insecten en ziekten speelt hier volgens de belangenorganisatie een grote rol in. Het feit dat het gewasbeschermingsmiddelenpakket steeds verder ingeperkt wordt, helpt daar niet bij, zo bemerkt Copa-Cogeca. "Het is dan ook onontbeerlijk dat we de Europese aanpak voor het goedkeuren van gewasbeschermingsmiddelen moeten heroverwegen als we willen voorkomen dat producenten stoppen met het telen van een bepaald gewas."

Daarnaast acht de Europese landbouworganisatie het essentieel dat er efficiënte instrumenten voor risicobeheer aangeboden worden en dat in elk geval 60% van de betalingen uit de eerste pijler wordt toegewezen aan de GLB-basisbetalingen.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
hans 14 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10889170/copa-cogeca-negatieve-cashflow-in-eu-is-probleem]Copa-Cogeca: 'Negatieve cashflow in EU is probleem'[/url]
Copa-Cogeca, die de alarmbel luidt!

Dalende marktprijzen? Alleen bij die productie waar men wist dat er teveel van geplant/gezaaid was. De grote culturen tarwe-koolzaad-mais zijn momenteel in verhouding "hoog" geprijsd.

Dus dan zal de verwerkende industrie wel teveel voor hun grondstof moeten betalen.
Want voor de boeren zijn de prijzen al jarenlang niet kostendekkend, en zeker met de belabberde opbrengsten van dit jaar. Lullen over cash-flow .....
Abonnee
Jan kievit 24 September 2020
Ned zijn gewend om voor kiloknallers van aldi tebetalen coop en handel verkopen veel te goedkoop teelt kwaliteit mag goed betaald worden gevolg acm afschaffen om de communistische politiek te laten voortduren vakmanschap moet beloond worden
hans 27 September 2020
Jan kievit, wanneer je al je productie maar aan die coop en handel afgeeft, en die het dan naar jou mening te goedkoop verkoopt, waar zit dan de fout?

En dat kwaliteit betaald behoort te worden, ok, maar wanneer de handel kwaliteitsproducten vermengt en verwerkers kwaliteitsproduct vernaggelen, dan gaat de consument echt jou kwaliteitsproduct niet via die kanalen betalen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport zet opnieuw stapje terug

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Nieuws Politiek

EU overweegt particuliere opslag varkensvlees

Nieuws Granen

Hogere tarweprijs zorgt niet voor meer areaal

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief