Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Granenmarkt focust zich weer op het weer

9 November 2020 - Kimberly Bakker

De wereldwijde granenmarkt werd afgelopen weken, naast de onzekerheden rondom het coronavirus, gedomineerd door de Amerikaanse presidentsverkiezing. Nu Joe Biden naar verluidt als winnaar uit de bus komt, heeft de markt de focus weer verschoven naar het weer. Welke gevolgen heeft dat voor de notering op de CBoT en Matif?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen iets naar de achtergrond zijn verschoven, focust de mondiale granenmarkt zich weer op het weer. De tarwenotering op de CBoT opende op maandag 9 november op $6,02 per bushel. Daarmee is de notering in een paar dagen tijd nog fiks weggezakt, want halverwege vorige week stond hij nog op $6,09 per bushel. De notering is beïnvloed door een achterstand in de aanplant van wintertarwe in de Verenigde Staten. Op dit moment is 89% van het areaal ingezaaid, terwijl dat doorgaans in deze periode van het jaar 91% is. Vorige week steeg het percentage zelfs maar met 4%, omdat sneeuw en regen in de Southern Plains roet in het eten gooiden. Daarentegen is de kwaliteit positief, met 43% in de categorie goed tot uitstekend.

Niet alleen de inzaai van wintertarwe loopt achter, ook de oogst van maïs en sojabonen verloopt langzamer dan verwacht. Het Crop Progress-rapport schat de voortgang van de maïsoogst in op 82%, wat 1% minder is dan door de handel werd verwacht. Ook hier heeft het weer de planning verstoord, waardoor vorige week slechts 10% werd geoogst. De sojabonenoogst verloopt door het slechtere weer zelfs nog langzamer, waarbij nu 87% geoogst is. Dit is 4% minder dan eerder werd ingeschat.

Tarwenotering op Matif ook omlaag
Opvallend is dat de tarwenotering op de Matif in Parijs ook een daling vertoont. Een prijsdaling van de dollar maakt het doorgaans aantrekkelijk om producten te kopen die in Amerikaanse valuta op de markt verkocht worden. Het lijkt erop dat de markt zich voorbereid op de publicatie van het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Daarbij speelt de verwachting dat de oogstprognoses voor het Zwarte Zeegebied aangepast worden. In het noordwesten van Oekraïne laat de laatgezaaide tarwe bijvoorbeeld een achterstand zien. Dat leidt tot onzekerheid, omdat over een paar weken vorst voorspeld wordt.

Wat ook meespeelt in de daling van de tarwenotering op de Matif, is dat de wereldwijde tarwe-export middelmatig blijft. Hier en daar zijn al wel tekenen van herstel zichtbaar, maar dit is nog niet voldoende om de tarwe, maïs en sojanoteringen omhoog te helpen. Wereldwijd blijft Rusland 'exportleider', maar die dominante rol wordt dit seizoen naar verwachting op de proef gesteld door productieproblemen in het land. Het is nog even afwachten hoe dat uit gaat pakken.

China van de radar verdwenen
Een land dat de granenmarkt afgelopen week fors beïnvloed heeft, is China. China is een lange periode duidelijk zichtbaar geweest op de Amerikaanse markt voor sojabonen, maar sinds een paar weken koopt het land vrijwel niets meer. Afgelopen week nam het 'slechts' 132.000 ton sojabonen af uit de Verenigde Staten, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Het lijkt erop dat China het merendeel van de kortetermijnbehoefte heeft kunnen invullen. Toch is de algehele export niet afgenomen, de export naar andere landen is opgevoerd. Zo nam een niet-gespecifieerde bestemming in bovenstaande periode 272.150 ton af.

Ook heeft het weer invloed op de markt voor sojabonen. Door de droge en warme weersverwachtingen in Brazilië en Argentinië hebben telers gas gegeven als het gaat om de inzaai. De voortgang zet daarmee een reuzenstap: van 16% vorige week tot 35% deze week. Hierdoor is de Braziliaanse oogst van sojabonen door analisten verhoogd naar 133,5 miljoen ton. De vorige verwachting stond nog op 132,2 miljoen ton. De notering op de CBoT in Chicago zakt hierdoor naar $10,98 per bushel.

Diezelfde weersverwachtingen hebben ook invloed op de mondiale markt voor maïs. Door het gebrek aan regen is het inzaaien van het areaal gestopt. Daarnaast werd de markt ondersteund door China die zich nadrukkelijk presenteert op de markt als koper. Een Chinese functionaris zei dat het land maar liefst 17 miljoen ton maïs moet importeren om de binnenlandse behoeften te invullen. En op dit moment is het logisch om Amerikaanse maïs te kopen, omdat het de goedkoopste ter wereld is. De prijs van maïs in China zelf is meer dan $9, terwijl de prijs van maïs in Brazilië $6,13 bedraagt. Op de CBoT staat maïs genoteerd op $4,06 per bushel.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden