Agrifoto

Analyse Granen

Tarwe laat positieve signalen links liggen

20 December 2021 - Niels van der Boom

Kans op vorstschade of een aanscherpend Russisch exportbeleid kunnen de tarwenotering in Parijs maandag 20 december niet op andere gedachten brengen. De prijs van het maartcontract zakte verder weg na een toch al moeilijke week.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandagmiddag 15:30 uur noteert het maartcontract voor tarwe op de Matif zo'n €275 per ton. Een daling van €3,50 met de slotkoers van vrijdag. Ondanks dat er enkele positieve puntjes voor een prijsverhoging zijn te noemen, trekt de markt zich daar in de week voor kerst weinig van aan.

Verhoging exportbelasting
Zelfs nieuws over de aanscherpende exportbelasting vanuit Rusland brengt weinig verandering. Uit nieuwe informatie blijkt dat bij een tarweprijs van $375 per ton er een extra belasting wordt geheven. Stijgt de prijs naar $400 dan volgt opnieuw een verhoging. Voor de periode van half februari tot het einde van het huidig seizoen wil de Russische overheid een exportquotum van 8 miljoen ton tarwe instellen. Insiders denken dat dit voldoende is om het seizoen tot een goed einde te brengen, nipt, waardoor van stress geen sprake is.

Over quota gesproken: ook Argentinië heeft die vastgesteld. Voor seizoen 2021-2022 komt deze op 12,5 miljoen ton tarwe en 41,6 miljoen ton korrelmaïs. Afgelopen seizoen werd 39,8 miljoen ton maïs en 11,2 miljoen ton tarwe geëxporteerd door het land. Met de huidige parameters worden dus geen problemen verwacht. Het land rekent op een goede oogst van 21 miljoen ton tarwe en 57 miljoen ton maïs. Dat is 4,5 miljoen ton meer maïs en 4 miljoen ton meer tarwe ten opzichte van het seizoen ervoor.

Futureshandel verboden
De redenen voor Rusland en Argentinië zijn eenduidig: Het tegengaan van de losgeslagen voedselinflatie (lees: hogere voedselprijzen). Die blijven de pan uit rijzen. Wereldwijd is dit een groeiend probleem. Het zorgt zelfs voor draconische maatregelen. Zo heeft India het afsluiten van termijncontracten voor één jaar verboden voor verschillende grote commodities. Daaronder vallen onder andere tarwe, sojabonen en -olie, koolzaad en erwten. Het land houdt begin volgend jaar verkiezingen en hoopt de situatie in het land met deze maatregel te stabiliseren.

Nieuwe Europese data laat zien dat de Franse tarwe-export in november de laagste in drie jaar tijd was. Dit heeft onder andere te maken met minder uitvoer naar China. Algerije is de grootste niet-Europese afnemer van tarwe uit het land. In totaal werd ruim 800.000 ton tarwe geëxporteerd en 354.000 ton gerst. Naar verwachting neemt China in december de koppositie in de exportlijst over omdat Algerije vooral elders tarwe heeft gekocht in hun laatste tenders.

Vrees voor kou
De granen in Frankrijk en ook elders in Europa zijn goed de winter in gegaan. De laat gezaaide gewassen hebben zich wel minder ontwikkeld omdat het relatief koud is geweest. Frankrijk heeft de afgelopen weken met relatief koud weer te maken gehad waardoor er enige vrees is dat dit schade aan de wintergranen kan toebrengen. Ook in de Zwarte Zee-regio is die vrees aanwezig. Toch zorgt dat niet voor veel onrust op de granenmarkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden