Shutterstock

Nieuws FAO Food Index

'Prognose tarweproductie hoger door gunstig weer'

5 Februari 2022 - Redactie Boerenbusiness

De FAO heeft haar prognose voor de tarweproductie naar boven bijgesteld. De wereldvoedselorganisatie wijst op gunstige weersomstandigheden op het noordelijk halfrond. Een grote toename van de productie wordt vanwege de hoge kosten echter niet verwacht.

In december was de verwachting dat de tarweproductie voor 2021/22& op 769,6 miljoen ton ging uitkomen. Nu wordt deze geraamd op 775,6 miljoen ton. Dit komt vooral door beter dan verwachte opbrengsten in Argentinië, Australië, Rusland en Oekraïne. De tarweproductie in 2020/21 was 776,1 miljoen ton.

De prognose van de tarweconsumptie voor 2021/22 is van 777 miljoen ton naar beneden bijgesteld naar 775,8 miljoen ton. In de VS wordt tarwe minder als voer gebruikt vanwege de hoge prijs. De bijgestelde tarweconsumptie is nog steeds 1,9% hoger dan in 2020/21. De eindvoorraad tarwe wordt nu geraamd op 287,5 miljoen ton, dicht in de buurt van die van2020/21 (287,9 miljoen ton). Alleen is de ratio nu lager: 36,6% van het verbruik, tegen 37,1% in 2020/21.

Voedingsprijzen stijgen wereldwijd
De voedingsprijzen zijn wereldwijd gestegen in januari, blijkt uit de FAO Food Price Index. Die kwam in januari uit op gemiddeld 135,7 punten; 1,1% hoger dan in december. De noteringen voor alle oliën stegen in januari, wat onder andere veroorzaakt werd door de prijsstijgingen bij ruwe olie. Ook de prijs van rundvlees is naar recordhoogte gestegen.

De FAO Sugar Price Index was de enige subindex die in januari een daling liet zien van 3,1%. Dit werd veroorzaakt door de gunstige productievooruitzichten in India en Thailand en de lagere ethanolprijzen in Brazilië. De FAO Cereal Price Index steeg in januari licht, met 0,1%, ten opzichte van december. De wereldtarweprijzen daalden met 3,1% als gevolg van grote oogsten in Australië en Argentinië. Lagere oogsten en gestage aankopen door Aziatische kopers leidden tot een maandelijkse stijging van de internationale rijstprijzen met 3,1%.

Krappe zuivelmarkt
De FAO Dairy Price Index steeg met 2,4%. De snelste stijgingen werden geregistreerd voor magere melkpoeder en boter. Verminderde exportbeschikbaarheid uit West-Europa en lage verwachtingen voor de melkproductie in Oceanië droegen bij aan een krappe wereldwijde zuivelmarkt. Ook kampt de zuivelsector met vertragingen in de logistiek en arbeidstekorten door de coronapandemie. De FAO-vleesprijsindex steeg ook licht in januari. De wereldprijzen voor rundvlees bereikten een nieuwe piek omdat de wereldwijde importvraag groter was dan de exportvoorraden. De noteringen voor varkensvlees stegen licht, mede door stijgende inputkosten die het wereldwijde aanbod dempten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de VS geeft graanmarkt vleugels

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden