Shutterstock

Analyse Granen en grondstof

Zorgen over droogte VS nemen toe op graanmarkt

15 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het militaire conflict in Oekraïne blijft een stevig stempel op de granenmarkt drukken. De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne wogen voor de handelaren op de Amerikaanse beurs zwaarder dan het door Rusland aankondigde exportverbod van tarwe naar de voormalige Sovjetrepublieken. In Parijs is dat juist andersom. Daarnaast nemen ook de zorgen over droogte in de VS toe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract op de CBoT sloot vannacht onveranderd op $1.090 per bushel. Het meicontract zakte 1% ten opzichte van vrijdag naar $1.096,25 per bushel en het septembercontract daalde zelfs nog iets harder met 1,5% naar $1.029 per bushel. Op de Matif steeg het meicontract tarwe van €370,75 per ton naar €378,75 per ton gisteren. Het septembercontract noteerde gisteren €1,50 hoger op €325,50 per ton. Het decembercontract is onveranderd gebleven. De maart en mei 2023-contracten leverde respectievelijk €0,75 en €1,50 in. Mei 2023 komt daarmee uit op €305,25 per ton. Daarmee blijven alle contracten voor de oogst 2023 op de Matif ruim boven €300 per ton.

Droogt in de wheat belt
Amerikaanse graantelers op de zuidelijke prairies beginnen zich steeds meer zorgen te maken over de aanhoudende droogte. Sinds oktober heeft een groot deel van dit gebied nauwelijks regen of sneeuw gehad. Er zit volgens verschillende bronnen onvoldoende vocht in de grond voor een gemiddelde tarwe-opbrengst. Telers hebben mede door de hoge tarweprijs wel kunstmest aangewend, maar dan is er vocht nodig zodat de plant het op kan nemen. De komende weken zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de tarwe in de zuidelijke prairies. Eind juni/begin juli start de oogst normaal gesproken in deze regio. De Amerikaanse meteorologische dienst voorspelt geen neerslag van betekenis in het gebeid voor de komende veertien- en dertigdaagse periode.

Verschillende telers zijn daarom voorzichtig met het verkopen van tarwe op dit moment. De dagprijzen voor de nieuwe oogst zijn goed, maar dan moet er wel tarwe zijn om te verkopen. En hoeveel tarwe er gedorst gaat worden, is nog een groot vraagteken voor veel telers. Liever even wachten met verkopen met de kans op lagere prijzen tijdens de oogst dan nu zaken doen met het risico dat niet alle contracten vol geleverd kunnen worden, lijkt het devies.

Corona is terug van weggeweest
De maïs- en sojanoteringen stonden onder druk op de CBoT. Maïs daalde 0,77% en soja 0,87%. Experts schrijven die daling voor een deel toe aan een corona-uitbraak in China. Het virus rukt vooral op in de noordoostelijke provincies. Vanwege snel oplopende besmettingscijfers zijn verschillende miljoenensteden in lockdown gegaan. Het lukt echter maar matig om de besmettingen onder controle te krijgen. Dat kan ervoor zorgen dat Peking zich genoodzaakt voelt om nog meer beperkingen in te voeren. Dat kan op de korte termijn betekenen dat de Chinese vraag naar voergranen afneemt volgens sommige analisten. De soja staat daarnaast nog extra onder druk door een daling van de palmolieprijs. Die trekt de prijs van sojaolie mee omlaag. De crush marge - het prijsverschil tussen sojabonen en de verwerkingsproducten sojaolie en schroot - staat daardoor onder druk. Dat maakt de verwerkers voorzichtiger met het kopen van soja.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden