Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Analyse Granen en grondstof

Hoge tarweprijs trekt ook Braziliaanse boeren

17 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering hebben zowel op de Matif als de CBoT een stapje terug gedaan. De onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland over een mogelijke wapenstilstand zijn daarvoor de belangrijkste reden volgens analisten. Maar de relatief hoge tarweprijs trekt ook de belangstelling van Brazilië.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwe meicontract op de Matif daalde van €386,50 per ton dinsdag naar €363,50 per ton gisteren. Ook de contracten voor de nieuwe oogst zijn gedaald. Het septembercontract is gisteren gesloten op €318,50 en dat loopt stapsgewijs af naar €298,75 per ton voor het mei 2023-contract. Daarmee is voor het eerst in zeven dagen weer een contract voor de nieuwe oogst onder de €300 per ton gesloten. Op de CBoT daalde de tarwekoersen nog iets harder en tikte de daglimieten van de beurs aan. Het tarwe meicontract sloot 7% lager op $1069,25 per bushel (circa €356 per ton).

Groei van tarweareaal
Door een mogelijke wapenstilstand tussen Oekraïne en Rusland prijst de markt in dat er meer tarwe uit deze landen op de wereldmarkt kan komen. Hoewel dat alles behalve zeker is, heeft dat wel een prijsdrukkend effect op de tarwenoteringen. Het Amerikaanse marktbureau Allendale publiceerde gisteren de resultaten van het onderzoek naar de areaalverwachting voor dit seizoen. Amerikaanse boeren zaaien volgens de enquête 48,892 miljoen acre (circa 19.786 miljoen hectare) tarwe. Dat is bijna 900.000 acres (364.000 hectare) meer dan in de voorspelling van het USDA. Dat gaat bijna één op één af van het maïsareaal van ongeveer 900.000 acres kleiner uitvalt.

De hoge tarweprijs trekt ook de belangstelling van Braziliaanse boeren. Het land is doorgaans netto-importeur van tarwe. Maïs en soja zijn de grote exportgewassen. De relatief hoge graanprijzen de afgelopen maanden hebben ervoor gezorgd dat Braziliaanse boeren nu contant geld op de bankrekening hebben staan. De ruimte om het landbouwareaal uit te breiden is er in Brazilië en boeren hebben nu ook het kapitaal om die uitbreiding daadwerkelijk te realiseren. Tarwe staat daarbij gezien de geopolitieke ontwikkelingen en de prijzen op de wereldmarkt volop in de belangstelling van de Braziliaanse boeren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden