Shutterstock

Analyse Granen en grondstof

Speculanten stappen weer in de granenmarkt

22 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De noteringen van tarwe, maïs en soja zitten weer in de lift op de internationale beurzen. Na een week met voornamelijk dalende prijzen worden koopjesjagers weer naar de markt getrokken. Daarnaast neemt ook de zorg onderhandelaren toe dat het Zwarte Zee gebied voor langere tijd van de markt blijft.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif sloot het meicontract voor tarwe gisteren op €376,75 per ton. Dat is €15 boven de slotkoers van voor het weekend. Het eerste contract voor de nieuwe oogst (september) steeg zelfs nog wat harder met €18 naar €341 per ton. De prijs voor tarwe van het oogstjaar 2022 loopt geleidelijk af naar €317 per ton voor het mei 2023-contract. Ook op de CBoT pluste de tarwenotering. Het meicontract sloot vannacht op $1.119,25 per bushel (circa €374 per ton). Dat is een stijging van 5% ten opzichte van vrijdag. Voor de nieuwe oogst zijn de tarwecontracten op de CBoT met circa 4,5% gestegen. Maïs, koolzaad en soja zaten eveneens in de lift. Maïs steeg met 2% op de CBoT, soja 1% en op de Matif pluste koolzaad ruim 3%.

Als één van de oorzaken voor de stijgende koersen wijzen analisten op toenemende zorgen over problemen met de export van tarwe uit het Zwarte Zee-gebied. Vorige week zagen analisten en handelaren verschillende tekenen dat een wapenstilstand op korte termijn tot de mogelijkheden behoorde. Dat optimisme verdwijnt meer en meer. Marktbureau APK-Inform maakte gisteren bekend te verwachten dat er in de periode van maart tot juli 200.000 ton tarwe door Oekraïne geëxporteerd zal worden. Tot op heden is 18,1 miljoen ton tarwe geëxporteerd, dat is 32% meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Capaciteitsprobleem
Volgens APK-Inform wordt 99% van de tarwe via de haven aan de Zwarte Zee uitgevoerd. Er wordt nu aan gewerkt om dat om te zetten naar transport per spoor naar de grens met de EU. Dat vraagt om de nodige aanpassingen. De capaciteit van de overslagvoorzieningen bij het spoor is klein vergeleken met de logistiek in de havens. Daarnaast wordt het spoor volop ingezet voor personenvervoer en transport van humanitaire goederen. Door het strijdgewoel zijn ook niet alle trajecten te gebruiken.

De eindvoorraad tarwe wordt ingeschat op 5,9 miljoen ton; 2,8 keer zo veel als vorig jaar. Een deel van de voorraad moet volgens APK-Inform echter als verloren beschouwd worden vanwege het feit dat de voorraad gedeeltelijk is opgeslagen in gebieden waar nu hevig wordt gevochten.

Wat ook meespeelt bij de opleving op de granenmarkt is dat vorige week de noteringen relatief sterk zijn gedaald. Dat trekt de belangstelling van speculanten. De kans dat de koers verder zakt, wordt door partijen die nu instappen relatief klein geacht, terwijl er aan de bovenkant nog veel ruimte zit. De contracten voor de oogst van 2023 staan al sinds het begin van deze maand rond of ruim boven €250 per ton. Dat wordt min of meer gezien als een bodemprijs voor de oogst van dit jaar. De top is moeilijk in te schatten volgens analisten, maar €400 per ton kan ook op de fysieke markt doorbroken worden, zoals we al eerder hebben gezien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden