Agrifoto

Nieuws Granen

Eerste signalen tarweoogst wijzen op prima opbrengst

18 Juli 2022 - Niels van der Boom

De opbrengsten en kwaliteit van de vroeg geoogste wintertarwe in Nederland zijn prima. Dat bevestigen graancollecteurs die afgelopen week de eerste partijen hebben binnengekregen. Vooral in het zuiden en zuidwesten is al een redelijk volume geoogst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gaat vooral om de zeer vroege tarwerassen die nu al rijp zijn, zoals het ras Chevignon. Akkerbouwers en ook de graancollecteurs zijn goed te spreken over wat tot nu toe is geoogst. Hectolitergewichten liggen net onder de 80 of soms zelfs daarboven. Dat de opbrengst niet teleurstelt is volgens verwachting. De opbrengst en kwaliteit van wintergerst gaven al een positieve indicatie af. In de regel is dit een positieve indicator voor tarwe.

Hoofdzakelijk in het zuiden van Nederland is afgelopen week wintertarwe geoogst. In Zeeuws-Vlaanderen heeft coöperatie CZAV al een aardig volume tarwe ontvangen. "Ook in West-Brabant en op de Zeeuwse eilanden is er tarwe gedorst", zegt Wim van Dixhoorn van de coöperatie. Ook collega-collecteur Van Iperen heeft op hun vestigingen in de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee de eerste tarwe binnengekregen.

'Opbrengsten tot 12 ton'
Van Iperen hoort zeer goede berichten over de vroege tarwe. "De opbrengsten liggen weer op het niveau dat we gewend zijn", aldus Marlou Slootman van Van Iperen. "Vorig jaar was echt een negatieve uitschieter, zowel qua hectolitergewicht als opbrengst. Klanten noemen opbrengsten van 11 tot zelfs 12 ton. Naar verwachting komt de oogst deze week echt op gang, mede door het warme weer."

Ook in het zuiden van Limburg rijden de maaidorsers, er is al een aardig areaal wintertarwe binnengehaald. "Toch zien we ook nog percelen die net niet rijp zijn", zegt Carl Pijls van toeleverancier Agrea. "We hebben partijen ontvangen met 12 of 13 procent vocht, maar ook met 18 procent. Die tarwe was nog niet rijp, maar aan de start van het seizoen spelen de zenuwen altijd een rol. De hectolitergewichten van de eerste partijen liggen rond de 80 en ook de opbrengsten zijn daarmee goed te noemen."

Late rassen minder kilo's?
De vroege tarwerassen en percelen die vroeg zijn gezaaid hebben geprofiteerd van gunstige groeiomstandigheden. Er was geen sprake van een vochttekort. Of dat bij de late tarwe een ander geval is moet nog blijken. De ideeën daarover onder de collecteurs zijn wisselend. "Alle tarwe – maar ook de zomergerst – is de laatste twee weken enorm snel afgerijpt", ziet Van Dixhoorn. Een veel voorkomend beeld is dat de aren en korrel bijna rijp zijn maar het stro nog erg groen is. Hitte en droogte kunnen de late rassen kilo's kosten in de afrijpingsperiode. Ook verliep de bloeiperiode voor deze percelen natter en was er veel donker weer.

In het zuiden van het land is de wintergerst bijna geoogst, de eerste zomergerst dient zich inmiddels aan. Ook de graszaadoogst in het zuidwesten vlot goed. In het midden en noorden van het land wordt door akkerbouwers en loonwerkers nog graszaad geoogst. De tarwe duurt daar op de meeste plekken nog één tot twee weken, al zorgen de verwachte hoge temperaturen deze week voor een sterk versnelde afrijping.

Tarweoogst vroeg en snel
Elders in Europa vlot de tarweoogst snel door het zomerse weer. In Frankrijk was begin vorig jaar al de helft van alle zachte wintertarwe geoogst, zo meldde het landbouwministerie. Naar verwachting staat dit percentage inmiddels op zo'n 65%. In Duitsland en Polen zijn akkerbouwers nog vooral bezig met de wintergerst en het koolzaad, al zit de tarwe daar kort op.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden