Elena Larina / Shutterstock.com

Analyse Granen en Grondstof

Graan uit Oekraïne zorgt voor lucht op de markt

17 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen deden de afgelopen handelssessie zowel in Parijs als Chicago een stapje terug. De graanexport uit Oekraïne en de verwachte goede tarweoogst in Rusland zorgden voor druk op de tarwemarkt. Daarnaast blijft ook het weer een factor van belang. China, dat ook in de ban is van een hittegolf, neemt daarbij wel hele drastische maatregelen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe sloot op de Matif gisteren op €332 per ton. Dat is €7,75 lager dan een dag eerder en de laagste koers sinds eind juli. Op de CBoT daalde de tarwenotering met 1,8% ten opzichte van de vorige slotkoers. Ook de prijzen van maïs en soja deden een stapje terug op de Amerikaanse beurs.

De export van graan uit Oekraïne zette de prijzen volgens analisten onder druk. Hoewel de export zeker nog niet op het niveau van voor de Russische aanval zit, zetten er voorzichtig aan meer schepen koers naar de Oekraïense havens om een lading graan te halen. Dat zorgt in elk geval voor de korte termijn voor wat lucht op de graanmarkt. Door (verwachte) neerslag in Europa en de VS verbeteren de oogstverwachtingen voor met name maïs, soja en zomertarwe. De droogteproblemen zijn daarmee zeker niet direct opgelost, maar het geeft de gewassen, en dan vooral maïs en soja, weer wat lucht.

Marktbureau Sovecon verhoogde de verwachte tarweoogst voor Rusland naar 94,7 miljoen ton. In de vorige voorspelling ging Sovecon nog uit van een totale oogst van 90,9 miljoen ton. De oogstprognose is naar boven bijgesteld vanwege de recordopbrengsten in verschillende Russische regio's en door regen die recent gevallen is. Dat is net op tijd geweest voor de zomertarwe volgens het bureau. Export van de tarwe is voor Rusland wel een probleem. Sovecon verwacht dat Rusland 5,8 miljoen ton tarwe zal exporteren in juli en augustus. Dat is 22% onder het langjarige gemiddelde en 28% minder vergeleken met vorige jaar.

Geen halve maatregelen
Ook in China kampt een deel van het land met droogte. In het land houdt een hittegolf nu al 64 dagen aan waarbij de temperaturen op sommige meetstations zelfs zijn opgelopen naar 44 graden Celsius. Dat is de langste hittegolf sinds het begin van de metingen in 1961. Persbureau Reuters meldt dat China een noodplan gaat uitvoeren om meer water naar het door droogte getroffen gebied in het stroomgebied de Yangtze te brengen. Volgens het Chinese ministerie van Water komt door de droogte de drinkwatervoorziening voor mensen en vee in gevaar en zorgt het voor problemen bij de teelt van gewassen. De regio's moeten daarom een inventarisatie maken van de droge gebieden en plannen hoe de watervoorziening op peil gehouden kan worden gehouden. Bijvoorbeeld door het verpompen van water van de ene regio naar de andere of het ontwikkelingen van andere waterbronnen. Verder zal er meer water worden doorgelaten bij de Drieklovendam, de grootste waterkrachtcentrale ter wereld. Daardoor komt er meer water stroomafwaarts beschikbaar. De in Centraal-China gelegen provincie Hubei gaat zelfs nog een stap verder en lanceerde een plan om met vliegtuigen zilverjodide patronen af te vuren en zo kunstmatig buien op te wekken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden