Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Biodiesel geeft sojaprijs duwtje in de rug

29 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Aanbod van tarwe uit Rusland en onrust in China zette afgelopen handelssessie zette de tarwekoersen op de internationale beurzen onder druk. Maïs en soja volgende een ander patroon. Droogte en een potentieel grotere vraag zorgende voor een andere stemming op de markt voor deze grondstoffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif deed gisteren een klein stapje terug. Het decembercontract sloot €1,25 lager vergeleken met vrijdag, op €325,50 per ton. Op de CBoT daalde het decembercontract voor tarwe met 2,4% naar $7.56¾ per bushel (circa €268 per ton). Maïs en soja sloten met respectievelijk 0,1% en 1,5% in de plus op de beurs in Chicago.

De tarwenotering staat volgens analisten onder druk door het aanbod van relatief goedkope tarwe uit Rusland en de onrust in China. Het strenge coronabeleid zet een rem op de vraag naar grondstoffen in het algemeen waaronder ook granen. Daar komt nu enige mate van sociale onrust bij en dat is toch wel een nieuw fenomeen. Op de markt wordt dat als extra onzekere factor in de vraag naar granen beschouwd. De Russische tarwe wordt voor een lagere prijs aangeboden op de wereldmarkt vergeleken met de meeste andere grote aanbieders. Opmerkelijk genoeg heeft vooral de Amerikaanse export te lijden van de concurrentie van tarwe uit het Zwarte Zeegebied. De Matif lijkt daar op het moment veel minder gevoelig voor te zijn.

Volgens sommige analisten speelt ook mee dat Amerikaanse handelaren en speculanten posities afbouwen in tarwe en posities in maïs opbouwen. De gaf de koers van maïs steun in de afgelopen handelssessie. Het laatste Crop Progress-rapport van het USDA dit seizoen zou gisteren gepubliceerd worden, maar dat is uitgesteld. Het USDA meldt dat er problemen met het systeem zijn en komt nu twee dagen later met de cijfers over de oogst- en zaaivoortgang en de conditie van de wintertarwe.

Biobrandstof
De sojanotering kreeg een duwtje in de rug door een mogelijk grotere vraag naar biobrandstof. Verschillende analisten verwachten dat het Amerikaanse Environmental Protection Agency volgend jaar een groter aandeel van biobrandstof in de energiemix voor de transportsector vaststelt. Dat deed de prijs voor sojaolie - dat bijgemengd kan worden in diesel - stijgen en dat trok de sojaprijs mee omhoog. Verder blijft droogte in Zuid-Amerika een heet hangijzer. In delen van Argentinië is het te droog om soja te zaaien een ook bepaalde regio's in Brazilië kampen met een fors neerslagtekort. Boeren in Brazilië hebben ondertussen geen haast met het kopen van kunstmest voor de nateelt maïs die na soja wordt gezaaid, zegt Jeferson Souza, analist bij Agrinvest tegenover Reuters. 'Second crop corn' zoals de tweede teelt van maïs na soja in een groeiseizoen wordt genoemd, is doorgaans goed voor driekwart van de Braziliaans maïsproductie. Volgens Souza hebben Braziliaanse telers ongeveer 75% van de benodigde inputs voor second corn gekocht. Het vijfjarige gemiddelde staat op 83%. "Telers zien dat de prijzen voor de benodigdheden voor de teelt (zoals kunstmest) scherp dalen. Ze stellen nu de aankoop zolang mogelijk uit om op die manier de marges op de teelt te vergroten", aldus Souza. Droogte in staten zoals Mato Grosso baart telers ook zorgen, maar de weersproblemen doen vooralsnog weinig af aan de goede opbrengstverwachtingen voor de maïs- en sojaoogst in seizoen 2022/23 volgens Souza.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden