Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Droogte blijft vat houden op de granenmarkt

3 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt heeft moeite duidelijk richting te kiezen. In Europa staat de tarweprijs iets onder druk door onder meer nieuws uit Noord-Afrika, terwijl in de VS de markt juist omhoog kijkt door uitdagende omstandigheden voor de wintertarwe. Soja jojoot op en neer en maakte bijna het verlies van een dag eerder goed.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif is gisteren €2,25 lager gesloten en kwam daarmee uit op €283 per ton. Op de CBoT zat tarwe daarentegen wel in de lift en sloot 0,2% hoger op $7.61 per bushel. Soja had eveneens de weg naar boven te pakken na de daling gisteren en sloot 1% hoger op $15.34¼ per bushel. Maïs zat in de mineur op de beurs in Chicago en zakt met 0,8% naar $6.75¼ per bushel.

Mogelijk speelt de tender van het Egyptische staatsinkoopbureau GASC een rol bij het lagere slot van tarwe gisteren. De laagste inschrijving op de tender kwam volgens bronnen op $322,80 per ton C&F (franco). Dat is ruim $10 lager dan de vorige tender die GASC uitschreef. Dat betekent overigens niet dat de tarwe $10 goedkoper is. De gedaalde kosten voor het bulkvervoer zijn minstens zo belangrijk volgens sommige analisten.

Droog
Gebrek aan neerslag geeft de tarwemarkt in de VS momenteel steun. Het areaal wintertarwe mag dan wel 11% gegroeid zijn ten opzicht van vorige seizoen op het hoogste niveau in acht jaar liggen. Dat betekent alleen niet automatisch dat de oogst ook groter uitvalt. Grote delen van de zuidelijk prairies hebben te maken met de ergste droogte in jaren. In grote tarwestaten als Kansas en Oklahoma staat de wintertarwe er bepaald niet florissant op. En hoewel het nog erg vroeg in het groeiseizoen is, gaan verschillende analisten er al vanuit dat de slechte start door laat zaaien, extreme kou rond de kerst en een gebrek aan vocht opbrengst gaat kosten.

Droogte blijft ook in Argentinië voor problemen zorgen. De recent gevallen regen doet wel iets, met name voor de soja, maar het lek is zeker nog niet boven, waarschuwt de graanbeurs van Buenos Aires in de wekelijkse marktupdate. De conditie van de soja in Argentinië is verbeterd ten opzichte van vorige week, maar 46% van het areaal krijgt nog steeds de status slecht of zeer slecht, tegenover 54% een week eerder. Voor Braziliaanse boeren liggen de kaarten anders geschud. In het centraal westen en zuiden wordt regen voorspeld. Voor het mooie komt de neerslag alleen net wat te vroeg. De combines rijden en daar achter volgen de maïszaaimachines voor de nateelt van maïs. Voor maïs is de regen gunstig, maar de voor de afrijping en oogst van de soja zou het beter nog even droog kunnen blijven.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden