Agrifoto

Nieuws Granen

Record: tarweopbrengst naar 18 ton per hectare

6 Februari 2023 - Niels van der Boom

De Engelse akkerbouwer Tim Lamyman heeft afgelopen jaar twee records gebroken op zijn bedrijf. Het beste perceel tarwe leverde bijna 18 ton per hectare op en dat is een nieuw wereldrecord. Ook het record voor wintergerst werd doorbroken. De droogte van 2022 pakte voor graangewassen goed uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meeste akkerbouwers in Nederland zijn zeer tevreden over oogst 2022 als het om de wintergranen gaat. De opbrengsten waren prima, de kwaliteit hoog en voor een prima prijs is al veel tarwe verkocht. Tim Lamyman, een Engelse akkerbouwer uit Lincolnshire die kickt op wereldrecords, gaat een stapje verder. Een perceel Champion wintertarwe bracht 17,96 ton per hectare op, schrijft Farmers Weekly.

Dubbelrecord
Met zijn tarweopbrengst heeft Lamyman het oude record uit 2020 van de Nieuw-Zeelandse akkerbouwer Eric Watson verbeterd. Dat stond op 17,4 ton per hectare. De Brit heeft ook het wereldrecord voor wintergerst verbroken, dat al in zijn handen was. Dat staat nu op 16,21 ton per hectare, ruim 2 ton meer dan het oude record. Tot slot is ook de opbrengst van 8,98 ton koolzaad van Lamyman recordwaardig, maar dit werd niet als recordpoging aangemerkt.

De totale variabele teeltkosten (zaaizaad, kunstmest en gewasbescherming) van het recordperceel tarwe kwam uit op £850. Dat is omgerekend €950. In totaal werd 314 kilo stikstof gestrooid en tijdens de T3 aarbespuiting een vloeibare meststof met stikstof, fosfaat en kali toegediend. Dat de stikstofgift fors hoger dan gemiddeld is verdedigt Lamyman door het feit dat de potentie van zijn gewas ook veel groter is en daardoor meer bemesting verdiend. Dat is ook flink meer dan de 245 kilo zuivere stikstof die in Nederland mag worden toegepast.

Opbrengstwedstrijd
De akkerbouwer draait mee in het Yield Enhancement Network (YEN) dat inmiddels ook in andere landen navolging heeft gekregen, waaronder Nederland. In ons land voert CZAV sinds enkele jaren de YEN-competitie uit. Lamyman staat ook in het YEN-overzicht op één, gevolgd door een collega-akkerbouwer die 16,7 ton/ha oogstte. Op drie staat een Deense akkerbouwer die 16,08 ton/ha oogstte.

Volgens YEN-bedenker Roger Sylvester-Bradley is in theorie een tarweopbrengst van 24 ton/ha mogelijk, zo zegt hij tegen het Britse vakblad. "Veel tarwegewassen haalde afgelopen jaar een opbrengst van 14 ton/ha en het gemiddelde over 200 YEN-deelnemers lag op 11,3 ton/ha. Hogere opbrengsten zijn mogelijk, zolang er maar voldoende water beschikbaar is. Bij droogte is een goede wortelontwikkeling het belangrijkste. Dat was afgelopen seizoen het geval, waardoor de tarwe goed presteerde ondanks de droogte.

Bodem onderschat
Het doel van Sylvester-Bradley is om - met YEN - beter te begrijpen waarom bepaalde gewassen veel meer opbrengen dan andere. "De basis ligt bij een zeer goede bodemkwaliteit", zegt hij. "Vaak wordt onderschat hoe goed de bodem is en wat de opbrengstpotentie van een gewas bedraagt."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden