RoyalCosun

Analyse suiker

Suikernotering zakt flink eind naar beneden

27 Juni 2023 - Jesse Torringa

De suikernotering op de termijnmarkten kelderen sinds afgelopen week behoorlijk en de bodem lijkt voorlopig nog niet bereikt. De Braziliaanse suiker zorgt voor minder zorgen over de wereldwijde beschikbaarheid. Of dat de Europese spotmarkt bereikt, is maar de vraag. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook vandaag (dinsdag 27 juni) kleurden de suiker termijnmarkten bij de aftrap in London en New York per direct rood. De daling van de notering die sinds vorige week donderdag (22 juni) in werd gezet, komt vooral door 's werelds grootste suikerexporteur Brazilië dat een goede en vlotte suikerrietoogst heeft en daarmee de zorgen over de beschikbaarheid van suiker laat afnemen. Ook daalden beide suikernoteringen door de vele verkopen van speculanten die afscheid nemen van hun grote longposities doordat het juli-contract bijna afloopt. Dat gaat nu dubbel op vanwege het nieuws uit Brazilië.

Daling van 10%
Het is voor het eerst sinds februari 2020 dat beide termijnmarkten samen zo'n vrije val hebben doorgemaakt. De suikerprijzen waren de afgelopen 2 jaar behoorlijk opgelopen vanwege de krappere voorraden en beschikbaarheid. Dit voorjaar stegen ze wederom fors naar nieuwe hoogtes. Zo werd de hoogste suikernotering in 11 jaar behaald. Het witte suikercontract in London schommelde de afgelopen weken op $700 per ton en daalde sinds donderdag tot $622, de prijs op het moment van schrijven (dinsdagmiddag 27 juni). Het ruwe suikercontract in New York daalde net zo. Medio juni stond er nog $580 per ton op het koersenbord en dinsdagmiddag is dat $510 per ton. Beide termijnmarkten zijn dus ruim 10%.

Goede oogstcijfers
De afgelopen weken werd al bekend dat de Braziliaanse suikerrietoogst vlot verliep en goede opbrengsten werden behaald. De Braziliaanse suiker- en ethanolindustriegroep UNICA maakte al meerdere cijfers bekend, waaronder dat de suikerproductie tot en met mei in 2023/24 met +37,7% op jaarbasis was gestegen tot 6,972 miljoen ton. Ook lag de suikerrietopbrengst 26% hoger per in de maand mei dan vorig jaar. Echter kan er de komende maanden nog van alles gebeuren gezien de Braziliaanse suikerrietoogst doorloopt tot en met oktober en er vaak richting het einde mede door het weer oogst verloren gaat. 

De oogst uit Brazilië was een van de eerst echt positieve berichten voor de suikermarkt, nadat in verschillende werelddelen de suikerproductie, export en voorraden afnamen. Ook India, de nummer 2 in suikerexport, zette vorig jaar al een exportlimiet op suiker tot 6 miljoen ton om de binnenlandse markt te beschermen tegen hoge prijzen. Dat is meer dan de helft minder dan de 13 miljoen ton suiker die twee seizoenen geleden de grens passeerde. 

Europese spotmarkt
Maar de Braziliaanse suikerproductie neemt niet alle zorgen weg over de beschikbaarheid van suiker in de wereld. Zorgen over de impact van El Nino-weer op de wereldwijde oogsten van 2023/24 en lagere dan eerder verwachte wereldwijde beschikbaarheid in het seizoen 2022/23 blijven echter opwaartse druk uitoefenen op de suikermarkt. Zeker de spotmarkt voor suiker in Europa is wel even anders dan beide termijnmarkten met zijn contracten. (de gemiddelde prijs op de Europese spotmarkt lag in april op €812 per ton). Daarnaast is het een feit dat Europa ook komend seizoen weer suiker gaat importeren op de wereldmarkt in plaats van exporteren doordat de eigen productie wederom lager uitvalt, mede door een kleinere teelt. Voordat de spotmarktprijzen fors dalen, zal eerst meer aanbod moeten komen of tegen lagere exportprijzen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden