Shutterstock

Analyse suiker

Europese suikerprijs heeft maximum wel bereikt

3 Oktober 2023 - Jesse Torringa

De suikerbietenoogst van 2023 komt al aardig op stoom en zorgen met de huidige suikerprijzen in Europa voor een behoorlijk zoet saldo per hectare. De prijzen zijn inmiddels gestabiliseerd op een zeer hoog niveau. De suikerkoers op de termijnmarkt noteert daarentegen sinds een kleine twee weken forse verliezen na het bereiken van het hoogste punt in ruim twaalf jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het afgelopen jaar zijn de suikerprijzen in Europa hard opgelopen door een ondergemiddelde suikerproductie en de gestegen suikerprijs op de wereldmarkt. Met een gemiddelde van €819 per ton witte suiker in augustus ligt de verkoopprijs 69% hoger dan een jaar geleden in diezelfde maand. Echter is de suikerprijs op de Europese spotmarkt de afgelopen maanden wel gestabiliseerd en ligt de gemiddelde prijs zelfs €2 per ton lager dan in juli, zo blijkt uit de cijfers uit het maandelijkse suikerrapport van de Europese Commissie (EC). De kortlopende contracten voor suiker, waarvan de laatste bekend is uit de maand juni, liggen met €978 per ton wel een stuk hoger. Echter is slechts 1,6% van de verhandelde suiker verkocht op basis van kortlopende contracten.

Met een verwachte suikerproductie van 15,6 miljoen ton in 2023/24 wordt er ruim 1 miljoen ton meer suiker geproduceerd dan het afgelopen seizoen. De stijging komt voort uit areaaluitbreiding van de bietenteelt in met name Noord- en Oost-Europa, zoals Polen. In West-Europa daalde het areaal juist licht. Maar ook de hectareopbrengsten schat de EC hoger in heel Europa na een grillige oogst vorig jaar. Maar daarmee zit er nog altijd een flink gat tussen de grens van Europese productie en de consumptie dat geschat wordt tussen de 16,5 en 17 miljoen ton. Import van de zoetstof vult dat tekort aan, net zoals dat afgelopen seizoen 2022/23 gebeurde toen een record van 2,55 miljoen ton werd ingevoerd. Door de hogere suikerproductie in Europa neemt het aanbod weer wat toe en zal er minder suiker geïmporteerd hoeven te worden uit andere werelddelen. Dat kan de verhitte suikermarkt na een turbulent jaar weer wat verlichten. Tot een grote prijsdaling zal dat niet zomaar leiden, is de verwachting van verschillende suikeranalisten.

Seizoen 2022/23 kwam overigens ten einde op 30 september. Vanaf 1 oktober is het nieuwe seizoen 2023/24 van start gegaan.

Suikerkoers Londen loopt flinke deuk op
Op de suikertermijnmarkten laten de koersen een heel ander beeld zien dan medio september. Toen behaalden zowel de termijnmarkt in Londen als New York nieuwe hoogtes door toenemende zorgen over de beschikbaarheid van suiker in de wereld. Prijzen liepen op door een tekort aan neerslag in Aziatische landen en in India wordt een exportverbod van suiker verwacht door tegenvallende rietopbrengsten. Dat terwijl het land een van 's werelds grootste suikerexporteurs is. Het leidde het witte suikercontract naar ruim $760 per ton medio september, ofwel het hoogste punt in ruim twaalf jaar. Maar inmiddels heeft de notering een behoorlijke deuk opgelopen en noteert de termijnmarkt vandaag de dag (3 oktober) onder de grens van $700 per ton, ofwel een daling van bijna 9% vergeleken met twee weken geleden.

Meerdere redenen liggen hieraan ten grondslag, maar het is voornamelijk de Braziliaanse suikerrietoogst die de zorgen over de beschikbaarheid van suiker wat doen afnemen. 's Werelds grootste suikerexporteur stevent af op een recordproductie en blijft tot op heden iedere maand bovengemiddelde productie- en exportcijfers behalen. Daardoor neemt het aanbod toe in de wereld waar extra suiker juist nu nodig is om aan de vraag te voldoen. Overigens verwachten analisten op korte termijn dat er nog voldoende suiker beschikbaar zal zijn op de wereldmarkt. Brazilië vervult daar met zijn export wel een zeer belangrijke rol in, zo stelt de EC. Een andere reden van de scherpe daling op de termijnmarkt is dat de Amerikaanse dollar is gestegen in waarde ten opzichte van de euro.

De goede suikerproductie in Brazilië neemt de zorgen over de beschikbaarheid van suiker uit Azië niet weg en al helemaal niet op de lange termijn. Aziatische landen waaronder India en Thailand, hebben ook de afgelopen weken relatief weinig neerslag gehad wat de suikerrietopbrengsten allesbehalve heeft verbeterd. De moessonregens in India waren dit jaar het minst sinds 2018, mede door weerfenomeen El Niño dat voor minder neerslag zorgde. Daarmee liggen exportbeperkingen op suiker in dit continent voor de hand de komende maanden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox