Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Het is zoeken naar nieuwe balans op de tarwemarkt

23 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Op de tarwemarkt is het zoeken naar een nieuwe balans. In Parijs zette de stijging gisteren door, maar in Chicago zwakt het momentum van de rally af. Uit Canada kwam bearish nieuws voor tarwe. In Brazilië loopt de sojaexport averij op door de verwoestende overstromingen in het zuiden van het land.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe sloot gisteren €2,25 hoger op €259,25 per ton. Op de CBoT liet tarwe een kleine correctie zien en sloot 0,6% lager op $6.93 per bushel. Maïs en soja sloten wel in het groen op de beurs in Chicago. Maïs sloot 0,7% hoger op $4.61¼ per bushel. Soja kwam 0,8% hoger uit op $12.46¼ per bushel.

Het momentum van de rally op de tarwemarkt zwakt wat af. De vorst- en droogteschade voor tarwe in het Zwarte Zeegebied is een heel eind in de prijs verwerkt volgens analisten. De Russische centrale bank waarschuwde gisteren dat de kans op stijgende inflatie toeneemt door de stijgende graanprijzen.

Balans
Met name in Chicago wordt er gezocht naar een nieuwe balans op de tarwemarkt. Na de forse stijging eerder deze week stappen speculanten uit en neemt de belangstelling onder fysieke verkopers toe om in te dekken op dit niveau. Nerveus worden analisten dan ook niet van de daling van gisteren. Tunesië heeft gisteren 100.000 ton tarwe vastgelegd in een tender voor $273,69 per ton C&F. Waar de tarwe vandaan komt is niet bekendgemaakt.

LSEG kwam gisteren met een nieuwe opbrengstprognose voor tarwe in Canada. Het bureau schat de tarweopbrengst voor de komende oogst in op 34,3 miljoen ton. Dat is 7,5% meer dan de oogst van vorig seizoen. De hogere tarweopbrengst komt deels door een uitbreiding van het areaal en deels door hogere opbrengsten.

Ketens verstoord
AgroConsult schat de oogst van de volgteelt maïs – de Safrinha-oogst - voor Brazilië in op 96,7 miljoen ton. Dat is 10% lager dan vorig seizoen. Vooral in de deelstaten Parana en Mato Grosso do Sul werkt het weer niet mee voor de maïstelers. Verder naar het zuiden, in Rio Grande do Sul is volgens Cogo 2,5 tot 3 miljoen ton soja verloren gegaan door de verwoestende overstromingen. De sojaexport loopt ook vertraging op door de overstromingen. De piek in het Braziliaanse sojaexport-seizoen is van maart tot juni. Door de logistieke problemen zetten de Braziliaanse exporteurs een premie op de soja. Verschillende grote afnemers wijken daarom uit naar goedkopere leveranciers. De verwachte sojaexport in mei voor Brazilië is verlaagd van 14,13 miljoen ton naar 13,83 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden