Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarweprijs klettert weer net zo makkelijk omlaag

11 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Rusland zorgde eind mei voor een rally op de tarwemarkt. De zorgen over vorst en droogte zijn weer weggezakt en nu wordt Rusland door analisten als belangrijke veroorzaker voor de daling op de termijnmarkten genoemd. Daarnaast is er overigens ook wat oogstdruk vanuit de VS waar de tarweoogst al vroeg op stoom komt. Maïs en soja zitten in de lift ondanks een goede uitgangspositie van deze gewassen in de VS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,75 lager op €239 per ton. Ook op de CBoT krijg tarwe een knauw en sloot 3,2% lager op $6.07½ per bushel. Maïs en soja zaten juist wat in de lift op de beurs in Chicago afgelopen handelssessie. Maïs sloot 0,7% hoger op $4.51¾ per bushel. Soja liet een vergelijkbare beweging zien en pluste 0,8% naar $11.88¼ per bushel.

Rusland zorgde voor druk op de tarwemarkt. De notering voor Russische Zwarte Zee-tarwe van Ikar leverde $6 in naar $242 per ton. Rusland exporteerde volgens de data van SovEcon afgelopen week 1,36 miljoen ton graan. Dat is 80.000 ton meer dan een week eerder. Tarwe is met 1,2 miljoen ton veruit het belangrijkst product in de Russische graanexport. Voor later deze week wordt er in het Zwarte Zeegebied regen voorspeld. Volgens analisten zou een derde tot de helft van de tarwe in het Zwarte Zeegebied van de neerslag kunnen profiteren.

APK-Inform raamt de Oekraïense graanoogst voor het komende seizoen op 52,76 miljoen ton. Dat is 12% minder dan de oogst van 2023 en in lijn met de prognose van het Oekraïense ministerie van Landbouw, dat rekent op een oogst van 52,4 miljoen ton. Volgens APK-Inform dorst Oekraïne komende oogst 19,99 miljoen ton tarwe, 26,77 ton maïs en 4,51 ton gerst. De graanexport voor seizoen 2024/25 (dat loopt van 1 juli tot en met 30 juni) wordt geraamd op 36,16 miljoen ton. Het lopende seizoen exporteert Oekraïne naar verwachting 49,02 miljoen ton.

Tarweoogst wint momentum
In de VS zorgt de oogst voor wat druk op de tarwemarkt. Volgens het Crop Progress-rapport van deze week is 12% van het areaal tarwe gedorst. Koploper is Oklahoma waar 48% van de wintertarwe is geoogst, op de voet gevolgd door Texas met 47% geoogst. In de grootste tarwestaat Kansas is 5% geoogst. De komende tien dagen wordt voldoende droog weer voorspeld om ook in het noordelijker gelegen Kansas vorderingen te kunnen maken met het dorsen. De conditie van de wintertarwe in de VS is er deze week wat op achteruitgegaan. 47% van het areaal krijgt de rating goed of excellent tegen 49% vorige week. Het zaaien van zomertarwe is zo goed als afgerond met 98% gezaaid. Ook de stand van de zomertarwe is er iets op achteruit gegaan met 72% van het areaal dat er goed of excellent op staat tegen 74% vorige week. Vorig jaar kreeg overigens maar 60% van het areaal zomertarwe de status goed of excellent.

Drie kwart van de maïs staat er goed op
Het zaaien van maïs zit net als zomertarwe in de afrondende fase. 95% van het geplande areaal is gezaaid. Dat is gelijk aan het vijfjarig gemiddelde, maar vorig jaar deze week was 98% gezaaid. De groei loopt iets voor op het meerjarig gemiddelde met 85% van het areaal dat boven staat vergeleken met 84% in het vijfjarig gemiddelde. Vorig jaar stond overigens 91% deze week boven. De conditie van maïs heeft 1%-punt ingeleverd en 74% van het areaal staat er nu goed of excellent op.

Het geplande areaal soja is voor 87% gezaaid tegen 84% in het vijfjarig gemiddelde en 95% vorig seizoen. 70% van de soja staat inmiddels boven. Deze week is ook voor het eerst dit seizoen de conditie van soja meegenomen in het Crop Progress-rapport. 72% krijgt de rating goed of excellent van het USDA.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden