Aanbod akkerbouwbedrijven nihil

Buurmans grond in mum van tijd verkocht

29 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Op wat kleinere bedrijven en losse gronden na, stelt het aanbod van complete akkerbouwbedrijven dit jaar weinig voor. En als er wat te koop komt, is het zo weg. Dat zeggen agrarisch makelaars tegen Boerenbusiness over de vastgoedmarkt in akkerbouw. 

Wie de websites van de agrarisch makelaars erop naslaat, vindt nagenoeg geen grote moderne akkerbouwbedrijven in het aanbod. Her en der zijn wel wat kleinere bedrijven te vinden, soms in combinatie met een veehouderijtak en ook losse gronden zijn wel voorhanden, al dan niet geschikt voor akkerbouw. Voor een compleet toekomstbestendig akkerbouwbedrijf levert een kijkje over de grens wellicht meer op. 

‘De weinige bedrijven die in Nederland te koop komen, zijn binnen een uur weg’, laat een makelaar weten. ‘Meestal tonen de buren interesse en anders wel andere akkerbouwers aan dezelfde weg. Ik hoef als makelaar niet veel verder te kijken naar potentiële kopers, want tegen die tijd is het bedrijf al verkocht.’ Dit beeld geldt volgens deze makelaar voor heel Nederland. 

Een makelaar uit het zuiden van het land erkent dat het lastig is aan complete grote akkerbouwbedrijven te komen. ‘De spoeling op het Brabantse land is dun. Kleine bedrijven zijn er wel, maar daar is weinig vraag naar. Meestal worden deze objecten opgesplitst.’ Reden voor de behoefte aan grote akkerbouwbedrijven is dat er verdiend wordt, maar is ook de schaalvergroting. ‘De meeste slagen zijn de afgelopen jaren gemaakt. De kleinere bedrijven zijn al opgesplitst en de grote bedrijven hebben al stappen gezet.’ 

Volgens deze makelaar is er grote vraag naar losse kavels en worden daar ook uitstekende prijzen voor betaald. Eind juli dit jaar berichtte de Nederlandse Vereniging van Makelaars bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat de akkerbouwer toonzetter is bij de grondprijs. ‘Ik heb nu het gevoel dat de prijzen na de forse stijging van afgelopen jaren wat afvlakken. Natuurlijk zijn er hier en daar nog uitschieters, in het bijzonder voor buurmans grond, maar kopers van complete bedrijven hebben wel een limiet.’ 

Ook andere makelaars geven aan geen flinke akkerbouwbedrijven in hun aanbod te hebben. ‘Of Boerenbusiness niet iets weet?’, antwoordt er een die wel melkveebedrijven heeft, maar geen complete akkerbouwbedrijven. "Het gaat goed met de sector en telers willen investeren.’ Veel makelaars vragen dan ook op hun website om complete akkerbouwbedrijven en grote percelen akkerbouwgrond. Een bevestiging van de grote interesse.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden