Prijsstijging 10 procent

Levendige grondmarkt met veel transacties

10 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

In de eerste helft van 2014 is de vraag naar agrarische bedrijven beperkt en ook het aanbod is gering. De grondmarkt loopt goed met een aanhoudend grote vraag en overwegend stijgende grondprijzen van gemiddeld 10 procent. De waarde van vastgoed wordt op dit moment voor een groot deel bepaald door het productrendement. Dat blijkt uit de cijfers die de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed donderdag presenteert.

Er zijn in het begin van 2014 weinig agrarische objecten in verkoop gezet. In sectoren waarin goede rendementen worden behaald is de stemming redelijk positief. Volgens A&LV wordt de waarde van vastgoed op dit moment voor een groot deel bepaald door het productrendement. In de zuivel en akkerbouw zijn de rendementen het afgelopen halfjaar gestegen, terwijl het rendement van veel groenten en sierteelt juist gedaald is.

De grondmarkt verloopt goed met een aanhoudend grote vraag en overwegend stijgende grondprijzen. Mede doordat er nu zekerheid is over dierrechten en er een einde komt aan het melkquotum. Er is sprake van druk op de markt door veel vraag en beperkt aanbod, waardoor de grondprijzen stijgen. Met name in het zuiden en oosten is er sprake van relatief grote grondvraag (zowel huur als koop).

Toch blijven er grote regionale verschillen in grondprijs bestaan afhankelijk van kwaliteit en ligging, zelfs binnen gemeenten. De vraag naar goed gelegen en grote percelen grond (meer dan 5 hectare, voor akker- en tuinbouw geschikt) is onverminderd groot. Sommige kleine percelen blijven liggen. De grondprijs steeg van gemiddeld 46.000 euro in 2013 naar 51.000 euro eerste helft 2014; dat gaat om een prijsstijging van 10 procent.

Het afgelopen halfjaar bleek dat kopers van grond met opstallen vaak vooral geïnteresseerd zijn in de grond. Alleen als stallen en schuren van goede kwaliteit zijn en niet al te oud, worden deze ten volle benut. Mede door bovengenoemde ontwikkeling komen er meer schuren en stallen leeg te staan.

Grondprijsniveaus grasland

 grasland nvm.JPG

Grondprijsniveaus akkerbouwland

NL grondprijsniveaus.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

NVM
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden