Partijen graven zich in

Overgangsrecht knelpunt naar nieuw pachtstelsel

17 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Landbouw, werkt aan een nieuw pachtstelsel waarbij het zogeheten akkoord van Spelderholt het uitgangspunt vormt. Hierin staan vijf pachtvormen centraal die in verschillende mate rechten en bescherming bieden aan zowel de pachter als de verpachter. Een knelpunt daarbij is het overgangsrecht bij de pachtprijs voor zittende reguliere pachters, zo waarschuwen de bond voor landpachters (BLHB en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG).

Dit meldt Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw staat sympathiek tegenover het akkoord dat is gesloten in een informeel overleg tussen pachters en verpachters in Spelderholt. Hierbij wordt uitgegaan van vijf pachtvormen, ten eerste nieuwe reguliere pacht. Dit is van toepassing op hoeves, gebouwen en los land. De duur van de eerste termijn is minimaal 12 jaar voor hoeves en 6 jaar in andere gevallen. Het continuatierecht en indeplaatsstellingsrecht is van toepassing.

Ten tweede loopbaanpacht, ook van toepassing op hoeves, gebouwen en los land. Het contract wordt voor tenminste 25 jaar afgesloten en eindigt bovendien niet voor de AOW-gerechtigde leeftijd van de pachter. Het indeplaatsstellingsrecht is van toepassing, maar verandert niets aan het moment waarop de overeenkomst eindigt.

Ten derde teeltpacht. Deze pachtvorm is alleen voor los land en voor een- en meerjarige teelten waarmee een relatief hoog rendement wordt behaald. De duur van het contract komt overeen met de duur van de teelt. Er is geen continuatierecht of indeplaatsstellingsrecht van toepassing.

En ten vierde: pacht van kleine oppervlakten. Deze pachtvorm waarvoor volledige contractsvrijheid geldt, blijft bestaan. Dijksma verwacht dat een vrije prijsvorming bij de nieuwe reguliere pachtvorm en de loopbaanpacht resulteert in een groeiende vraag en aanbod naar deze langlopende pachtovereenkomsten, zo schrijft ze in de brief.

De vijfde pachtvorm die het akkoord voorstelt is de flexibele pacht. Deze pachtvorm komt via vrije prijsvorming tot stand en de duur kan vrij door partijen worden bepaald. De overeengekomen prijs kan echter achteraf op verzoek van pachter of verpachter door de grondkamer worden getoetst. De grondkamers kunnen de prijs dan dwingend aanpassen. De achterliggende gedachte is dat van de mogelijkheid tot prijstoetsing een preventieve werking uitgaat, schrijft Dijksma. Zij gaat onderzoeken of de toetsing van de prijs en de rol van de grondkamers hierbij nodig is.

Dijksma geeft in de brief aan dat bij een overstap naar het nieuwe pachtstelsel wordt voorzien in een overgangsregime. Het overgangsrecht heeft dan  betrekking  op de prijsvorming van reguliere pacht die nu is gereguleerd. Dat moet er volgens haar komen, want 'een regime waarbij zittende reguliere pachters en hun opvolgers zonder limiet een beroep kunnen blijven doen op oude rechten vind ik  ongewenst. Daarmee worden verpachters met bestaande reguliere pacht-overeenkomsten onevenredig benadeeld ten opzichte van verpachters die verpachten onder het nieuwe pachtrecht.'

Deze opmerking van Dijksma snijdt geen hout, zo laat Piet van der Eijk, voorzitter van de BLHB, in een verklaring weten. Hij zegt, samen met LTO en het NAJK, te pleiten vor het volledig in stand laten van het huidige stelsel regulier pacht. 'Er is voor de zittende verpachters geen enkele noodzaak om het pachtprijsniveau van verpachte grond gelijk te trekken met de pachtprijs van te verpachten pachtvrije grond en daarmee ten koste van de zittende pachters het rendement (nog) verder op te krikken. Beter zou het zijn om de ongelijkheid tussen de fiscale behandeling van particuliere verpachters en institutionele verpachters weg te nemen', bepleit Van der Eijk. Volgens hem voorziet het akkoord van Spelderholt ook hier in.

De Federatie Particulier Grondbezit laat daarentegen weten dat bij de flexibele pacht volgens haar geen pachtprijstoetsing nodig is en dat het overgangsrecht zo kort mogelijk moet zijn. de Federatie Particulier Grondbezit rekenen. De flexibele pacht wordt volgens de FPG onaantrekkelijk  voor de eigenaren met als gevolg een toename van de grijze en zwarte pacht. Zolang er geen deal is over het overgangsrecht, is een introductie van het nieuwe pachtstelsel volgens de particuliere grondeigenaren niet mogelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden